НОВИНИ

Президентът: Дипломацията е алтернативата на войната

bnt avatar logo
от БНТ
11:44, 20.11.2023 (обновена)
Чете се за: 01:42 мин.
У нас
Слушай новината

Трябва да се търси мирно решение чрез дипломатически и политически средства на войната между Русия и Украйна. Това заяви президентът Румен Радев на конференцията "Войни и мир: ще дойде ли времето на дипломацията?"

Като цитира западни политици и военни анализатори, държавният глава посочи, че и двете страни в конфликта са допуснали стратегически грешки. Според него, подходящият момент за преговори и търсене на рационалната формула за мир е бил преди контранастъплението на Украйна. Президентът каза, че е споделил това с колегата си Зеленски. Посочи, че цената досега е около 100 000 украински жертви. Според Радев, в момента е трудно конфликтът да бъде решен по дипломатически път, защото Русия усеща военен подем и отхвърля възможностите за преговори.

"Трябва да се намери такава разменна монета, която да гарантира сигурността и на двете страни. Трябва да търсим отговора за основите на новата архитектура за сигурност - и европейска, и световна. Трябва да приемем, че наистина е дошло времето за търсене на мир чрез дипломатически и политически средства. В никакъв случай това не означава отстъпление пред агресора", каза държавният глава.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Остава бедственото положение в Шуменско
Остава бедственото положение в Шуменско
Автомобил блъсна пешеходец на натоварена улица в Пловдив
Автомобил блъсна пешеходец на натоварена улица в Пловдив