Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Нови обвинения в полицейско насилие: Мъж твърди, че е бит без причина

bnt avatar logo
от БНТ
09:30, 20.11.2023
Чете се за: 04:30 мин.
У нас
Слушай новината

Нови обвинения в полицейско насилие по време на протеста на футболните фенове в четвъртък. Мъж твърди, че е бит от полицаи докато се прибирал към вкъщи.

В четвъртък следобед Георги Вачев бил на интервю за работа в ж.к. "Дружба", след което слязъл към центъра на София, където живее. Включил се в началото на протеста за 10 - 20 минути, след което отишъл да вечеря на площад "Славейков". На връщане към дома му в посока Софийския университет бил упътен от полицаи да мине по ул. "Гурко" и ул. "Шишман".

"Минах по тази улица, видях че има фенове и чух, че има полицаи, които викаха силно. Аз си вдигнах двете ръце, застанах с гръб и първата ми палка беше тук и после тук - това ми бяха първите две палки. Баща ми е в системата на МВР от 40 години. Аз застанах с вдигнати ръце и получих две палки в главата, след което ми бяха избити зъби и първите 10 - 15 секунди, докато се осъзная какво става, получих още удари от дясната страна на тялото. Тъй като бях на интервю преди това, бях облечен с риза и балтон. Нямах нито качулка нито нищо", разказва Георги.

Установени са полицаите, за които се предполага, че са превишили правомощията си на протеста срещу БФС

В "Денят започва" бившият вътрешен министър Емануил Йорданов коментира, че от кадрите от протеста в четвъртък може да се види, че нарушения има и от двете страни - фенове и полиция. Според него такава ситуация може да бъде овладяна без подобни сблъсъци.

"За съжаление от години ставаме свидетели на подобни неща. Подготовката на полицията за охрана на подобни събития трябва да бъде подобрена, включително да се акцентира върху обучението им. Не може да удрят хора така", уточни Емануил Йорданов.

Йорданов призова всеки един случай да се гледа поотделно и да се изясни в пълна степен какво е наложило ответните реакции и на двете страни от конфликта.

"В кадрите много лесно може да се види, че има нарушение и от двете страни. От една страна, хвърлените камъни, които могат да убият човек. От друга страна, човек, лежащ на земята и бит от трима полицаи, кадрите с влизането в заведението на униформени, също не са много прецизни като изпълнение", заяви Емануил Йорданов.

Според криминалния психолог Росен Йорданов около 90% от феновете и полицията не са прекрачвали закони и норми.

"Може би само в нашата страна е възможно едни хора да излязат на протест срещу БФС и накрая стане така, че фенове и полицаи да искат оставката на министър. Феновете, които са били в задните редици, са започнали провокацията. Голяма част от полицаите са се опитвали да действат абсолютно законно и са използвали сила, за да предотвратят по-сериозни нарушения", каза криминалният психолог Росен Йорданов.

По повод исканата оставка на вътрешния министър Калин Стоянов Емануил Йорданов коментира, че вътрешният министър не ръководи организацията на подобни събития.

"Последните години се вижда много ясно как хора се похабяват, използвани по неподходящ начин за кандидати за какво ли не. Сегашният вътрешен министър влиза в същата ситуация. Кабинетът на вътрешния министър е най-прекият изход от политиката", каза Йорданов.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Силен мач на Иван Алипиев в Италия, но Латина загуби за осми път
Силен мач на Иван Алипиев в Италия, но Латина загуби за осми път
Проф. Владимир Чуков за отвлечения кораб: Цели се много силен натиск върху Европа
Проф. Владимир Чуков за отвлечения кораб: Цели се много силен натиск върху Европа