НОВИНИ

И след смъртта на Путин Русия би могла да води война в Украйна, смята руски изследовател

Николай Кръстев
от Николай Кръстев
17:10, 20.11.2023
Чете се за: 11:35 мин.
По света
Слушай новината

Русия би могла да води война в Украйна и след смъртта на Путин. Това заяви Андрей Солдатов, разследващ руски журналист и изследовател при участието във форум, посветен на сигурността в Черно море в Букурещ миналата седмица.

Николай Кръстев, БНТ: Благодаря Ви, господин Солдатов, че приехте поканата на Българската Национална Телевизия да бъдете наш гост! Бихте ли казали, какво според Вас ще е развитието на разпаления от Кремъл конфликт в Украйна?

Андрей Солдатов: Опасявам се, че става въпрос за много траен конфликт, който се развива вече почти две години и може да продължава още няколко години. Виждаме, че руската икономика и политическа система се адаптират към тази война и биха могли да я водят доста дълго. Владимир Путин е все така най-популярният политик в страната, след като унищожи почти цялата опозиция, която би могла да надигне глас в Русия и това прави положението му доста стабилно.

- Като изхождаме от това, какво изобщо може да е бъдещето на Русия след войната?

- Първо, не можем да гадаем, колко време ще продължи войната. Ако конфликтът продължи да речем 8 години, защото всъщност войната започна през 2014 г., просто фазата не беше толкова остра, вече виждаме, голям брой хора в Русия лично по един или друг начин участват в тази война. Ако не пряко, на фронта, то като работят във военно-промишления комплекс или в някакви държавни структури, или в стопански предприятия, които имат отношение към войната. Ясно е, че колкото по-дълго продължава войната, толкова повече ще са тези хора. Това значи, че има усещане за лична ангажираност.

Например, в моето село познаваме двама убити или роднина се е върнал инвалид оттам, това усещане у все повече хора ще буди чувството, че войната трябва да продължава. Това говори, че дори Владимир Путин да ни напусне, за което има много спекулации, въпреки всичко ще остане доста голяма група, дори във властта, които ще са заинтересовани да продължават това. Просто защото Владимир Путин дълго време беше най-популярният политик в страната и тези хора ще се опитват да използват популярността му, за да получат някаква легитимност. Т.е. дори смъртта на Путин няма да предизвика незабавното спиране на войната. За съжаление трябва да сме готови за това, че става въпрос за един продължителен сценарий. Какво ще стане след това и доколко ще я има изобщо Русия, дали това ще е една страна или ще се разпадне на няколко части, сега просто не можем да предвидим.

- А след времето на Путин, кой според Вас би могъл да го смени? Някой от този кремълски ЦК и от военно-промишления комплекс?

- По какво се различава режимът на Путин от късния съветски режим – по това, че Владимир Путин няма в пълния смисъл на това понятие политбюро, където партийните бонзи можеха понякога дори да спорят с Брежнев, с Андропов. Когато започна войната, видяхме на онова знаменито заседание на Съвета за сигурност в Кремъл, че не е възможно да се спори с Путин. Донякъде наистина членовете на Съвета за сигурност са от онзи близък кръг, от който незабавно ще се появи наследникът на Путин. Виждаме, че това основно са хора от силовите служби. Ясно е, че те ще опитат да продължат политиката, която провежда Путин. Друг е въпросът, че никой от тези хора не е така популярен, не притежава такава хитрост, такъв ум, такъв талант, като него. Колко ще могат да се задържат? Сигурно не особено дълго.

- Постоянно се говори, че Мишустин или Медведев са възможни негови наследници, а може би и Шойгу. Според Вас може ли военен да стане наследник на Путин след края на управлението му?

- Сега сме пред една напълно уникална ситуация, поради войната - в руското общество ролята на военните и на военнопромишления комплекс все повече и повече нараства. Това е неизбежно, защото има война и дори това, че е неуспешна, кървава, несправедлива война, ролята на военните в обществото нараства. От тях зависи кого ще приберат в армията, от тях зависят военните поръчки, от тях зависи стабилността и затова тези хора ще стават все по-важни и по-важни. И колкото повече продължава войната, толкова по-важни ще стават. Те прекрасно разбират популярността и важността си, която дължат на войната и тя им е необходима. Хора като Мишустин, технократи, до известна степен като Собянин са с достатъчно голямо значение, но не дотолкова, че коренно да променят ситуацията.

- А Медведев?

- Страхувам се, че Медведев, като лидер на страната, напълно се дискредитира, представи се като надежден само по една линия – когато Владимир Путин реши да се отърве от него, той се съгласи. Засега не сме открили някакви други негови таланти. Затова не смятам, че той може да бъде разглеждан като сериозна фигура. Може би някой би се съгласил за него в рамките на преходния период, но тогава преходният период ще бъде много кратък.

- Вие сте специалист по работата на службите за сигурност в Русия – службата за външно разузнаване, военното разузнаване. Във Вашето изказване няколко пъти споменахте България по повод на някои събития, бихте ли могъл да сте по-конкретен?

- Вече имаше няколко примера, когато в България бяха взривявани складове с оръжие и благодарение на разследването на Белингкет и на българските специални служби стана ясно, че става въпрос за операции на военното разузнаване на Русия. За съжаление сме принудени да направим предположението, че в ситуацията, когато се води вече война, тези случаи ще зачестят. Защото военното разузнаване, а и другите тайни служби възприеха методите, които преди се използваха само от военното разузнаване. Те ще се опитват да провеждат такива операции все по-често и по-често. За тях са важни страни, като България, като Полша – един логистичен хъб за войната, страни като Турция, като Грузия, става въпрос за целия регион.

- Постоянно чуваме, че Русия е заинтересувана от отварянето на втори фронт, например тук, на Балканите – положението в Косово, в Босна и Херцеговина. До каква степен дейността на руските специални служби е насочена към това да отклонят вниманието от случващото се в Украйна?

- Разбира се при един продължителен конфликт, в какъвто е въвлечена сега Украйна, който беше започнат от Русия, всяка нова възникваща криза е от полза на Русия. Защото отклонява ресурси на международната общност, защото на хората им се налага да мислят за това, че те имат лимит. Всички сега са заети с положението в Газа, нещо съвсем разбираемо и е очевидно, че това е от полза на Путин. Разбира се, той винаги се старае да използва такива кризи и разбира се би искал да предизвиква такива кризи. Друг е въпросът, че не винаги му се отдава. Виждаме, че дори в една бих казал идеална за Владимир Путин ситуация по време на изборите в Америка през 2016 година, ролята на руското разузнаване беше голяма, но не от ключово значение. Не то създаде Тръмп, Тръмп се появи от само себе си. Друг е въпросът, че руските специални служби винаги се стараят да се възползват от кризите, които едва се зараждат, и да подгряват обстановката.

Снимки: БТА

- Как оценявате ролята на Русия, тя участва ли в ставащото в Газа?

- Виждаме, че Владимир Путин се изказа по повод на тези събития. Освен това, руските власти, руските чиновници винаги са проявявали интерес към този регион, Съветският съюз традиционно е играл сериозна роля в Близкия Изток. И различни представители на руските силови структури са участвали в тези процеси и по църковна линия – Руското императорско дружество и други структури, които са били заети да разширяват руското присъствие в Йерусалим и на други места в Палестина под предлог да бъдат запазени светите места. Ясно е, че и участниците в конфликта очакват от тях изпълняването на някаква такава роля. Т.е. в този случай Владимир Путин играе на онези позиции, които вече е създал, създавал ги е в продължение на двадесет и повече години, а в същото време се опитва да капитализира опита на Съветския съюз - Съветският съюз, който е бил нещо като брокер, помагащ за такива конфликти. Това са едни големи очаквания – виждаме, че Русия се опитва да играе същата роля и в Африка, в конфликтите там. Но разбира се, сте прав за това, че основната задача е да бъде отвлечено вниманието от положението на фронта.

- Благодаря Ви, господин Солдатов.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нефтохимик записа чиста победа над Марек във волейболния елит при мъжете
Нефтохимик записа чиста победа над Марек във волейболния елит при мъжете
Прехвърлиха недоносени бебета от Газа в Египет
Прехвърлиха недоносени бебета от Газа в Египет