НОВИНИ

Отново не избраха председател на Столичния общински съвет

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
12:30, 20.11.2023 (обновена)
Чете се за: 03:57 мин.
У нас
Слушай новината

Отново не избраха председател на Столичния общински съвет. Това е втори опит за избор на председател на СОС.

Гласували 47 души.

  • За Борис Бонев, излъчен от ПП-ДБ (Спаси София) - 23
  • За Диана Тонова, излъчена от БСП - 9
  • За Красимир Гълъбов, излъчен от "Възраждане" - 8
  • За Пламен Данаилов от "Има такъв народ" - 3
  • 4 са недействителните гласове

За Борис Бонев гласуваха 23-ма, а номинацията на Диана Тонова подкрепиха 9 души. Недействителните бюлетини са 12.

Днешното заседание започна с упреци към новия кмет Васил Терзиев , че не присъства на избора на председател. Някои общински съветници отказаха да започнат с гласуването без кметът да е в залата.

"Да каже как са протекли тези политически разговори, намерил ли е подкрепа по политики, търсил ли е подкрепа директно за г-н Бонев, ще иска ли неговото отстраняване, ако не може да се стигна до съгласието на мнозинство в СОС за това той да бъде председател, а виждане че този процес блокира", каза Антон Хекемян, общински съветник ГЕРБ-СДС.

Кметът на София извини закъснението си с други ангажименти и каза, че трябва да се намери начин да се работи ефективно и да се стигне до успешен финал. Обясни още , че разговорите с БСП, Синя София и “Възраждане” са били за политики не е се е говорило за избора на председател. Отправи и повторна покана към ГЕРБ и ИТН. Последва тайно гласуване за нов председател което завърши с абсолютно същият резултат като миналия понеделник. Въпреки това Борис Бонев и групата му не се отказват от номинацията.

"И това ще остане така докато не вземем друго решение, ако такова решение бъде взето, а какво ще бъде това решение зависи от разговорите които ще протекат в следващите 10 дни. Така че нищо притеснително не се случва, така че още няма доклади и теми които да пропаднат, следим много внимателно ситуацията и призовавам за спокойствие", подчерта Борис Бонев, кандидат за председател на СОС, ПП-ДБ-СС.

ОТ ГЕРБ обаче се притесняват, че работата на съвета се бави. План сметката за чистотата трябва да бъде гласувана до края на годината , а все още не е качена за обсъждане. Неодобряват и това, че Васил Терзиев все още не е представил нито един човек от екипа си официално.

"Да блокират цяла София и общинския съвет докато не си разплатят политическите сметки е несериозно! Те са първата и най-голяма група в СОС и е носят отговорност за мнозинство. Дотук не получиха нито една партия, нас ни притесни това че преди да бъдат изпратени тези прочути покани са водени разговори с Нинова. И ние питаме като не получихте нейната подкрепа, тогава ли се обърнахте към нас", заяви Георги Георгиев, общински съветник ГЕРБ-СДС.

От БСП се надяват предстоящите дебати да се ключови за излизане от кризата. Следващото заседание е на 30 ноември.

Снимки: БТА

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Христо Стоичков: Щастлив съм, че Илиан Илиев прие да стане селекционер на националния ни отбор
Христо Стоичков: Щастлив съм, че Илиан Илиев прие да стане селекционер на националния ни отбор
Отвлеченият кораб с български моряци: Защо е похитен от хутите
Отвлеченият кораб с български моряци: Защо е похитен от хутите