НОВИНИ

Отвлеченият кораб с български моряци: Защо е похитен от хутите

"Хамас" поздрави йеменските бунтовници за отвличането на кораба

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
12:27, 20.11.2023
Чете се за: 04:27 мин.
По света
Слушай новината

Системата за автоматична идентификация на отвлечения край Йемен кораб с двама българи на борда e изключена. Това потвърждават данните за сателитно проследяване на сайта "Marrine Тraffic".

Плавателният съд е собственост на британска компания, част от която се притежава от един от най-богатите израелци Ейбрахъм Унгар, който е един от основните спонсори на Военноморското училище във Варна.

Целта на отвличането на кораба е повишаване цената на петрола, коментира за "Денят започва" арабистът Владимир Чуков.

Палестинската групировка Хамас поздрави йеменските бунтовници за отвличането на кораба. Хутите предупредиха, че ще има още похищения.

"Военноморските сили на Йемен извършиха военна операция в Червено море, в резултат на която превзеха израелски кораб и го ескортираха до йеменския бряг. Въоръжените сили на Йемен се отнасят с екипажа на кораба в съответствие с принципите и ценностите на нашата ислямска религия", заяви Яхая Сареа, говорител на военните сили на хутите.

Отвличане, което укрепва втория фронт срещу Израел и разширява мащабите на войната в Газа.

"Очевидно е, че има нов контекст - това е желанието, все по-голяма намеса от страна на Иран да играе чрез проксита. Иран в момента не може да се намеси директно поради простата причина, че през лятото на тази година те сключиха или по-точно официално не сключиха сделка със Съединените щати посредством която им бяха преведени 6 милиарда замразени ирански авоари от южнокорейски банки и те се ангажираха да не нападат съдове на САЩ, както и чуждестранни", коментира арабистът проф. Владимир Чуков.

Кораб на израелския магнат Ейбрахъм Унгар не за първи път e атакуван. През 2021 г. негов танкер беше нападнат от иранци. Досега британската компания собственик не е коментирала отвличането. За Асошейтед прес израелският бизнесмен заяви, че е "наясно с инцидента, но не може да коментира, тъй като очаква подробности". Япония призова отвлечените да бъдат освободени.

"В момента министерства и агенции, включително министерството на транспорта и външно министерство, събират информация и работят със съответните държави за предсрочното освобождаване на кораба и неговия екипаж", допълни Хирокацу Мацуно, главен секретар на правителството на Япония.

"Галакси Лийдър" е кораб, собственост на британска компания с участието на израелския магнат Ейбрахъм Унгар. Оператор е японска фирма. Корабът е построен в Полша, а от 2008 година постоянно пребивава в словенско пристанище. Един международен плавателен съд с международен екипаж се оказа в плен на йеменските бунтовници.

"Какво се цели? Цели се първо много силен натиск върху Европа с желанието да се повишат цените на нефта. През последните четири седмици нефтът не само не се повдигна, но и цените спаднаха. И Европа като основен потребител на близкоизточен нефт би трябвало да направи крачка назад. Според мен това е основната цел на хутите, изпълнявайки ирански разпореждания", каза още Владимир Чуков.

За първи път бунтовниците хути, които контролират голяма част от Йемен, се включват в чужда война и воюват за чужда кауза.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отново не избраха председател на Столичния общински съвет
Отново не избраха председател на Столичния общински съвет
Звездата на Лос Анджелис Лейкърс ЛеБрон Джеймс стана четвъртият играч с повече от 10 500 точки в НБА
Звездата на Лос Анджелис Лейкърс ЛеБрон Джеймс стана четвъртият играч с повече от 10 500 точки в НБА