НОВИНИ

124 обвиняеми: В Брюксел започна мегапроцес срещу наркомрежа

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
19:23, 18.12.2023
Чете се за: 02:22 мин.
По света
Слушай новината

В Брюксел започна най-голямото дело в историята на страната, свързано с наркотици. Обвиняеми са 124 лица и 4 фирми, занимавали се с незаконен внос и търговия с кокаин от Южна Америка и канабис от Мароко. Очаква се делото да продължи поне пет месеца и присъдите да бъдат произнесени следващата година.

В бившата сграда на НАТО започна едно от най-мащабните дела за наркотици в Белгия. През 2021 година полицейските служби в Белгия, Нидерландия и Франция успяват да проникнат в мрежа за криптирани телефонни съобщения.

Заподозрените са общували през телефонни апарати с премахнати камери, микрофони и датчици за определяне на местоположението, използвали са текстови съобщения със сложен код за защита и с възможност за самоизтриване.

Полицейската операция води до разкривате на огромна мрежа за внос, преработка и търговия с наркотици. Освен белгийци, сред обвиняемите има французи, колумбийци, албанци и алжирци.

"Имаме подсъдими, които са обвинени в трафик на наркотици, други в трафик на оръжие, а понякога и двете. Има обвинения за отнемане на имущество, отвличане и заплахи. Прането на пари е друг вид престъпление. Така че обвиненията са доста разнообразни. Обвиняемите също са с различен произход, както често се случва", каза Денис Гоман - говорител на прокуратурата в Брюксел.

Процесът в Брюксел е сериозен удар срещу наркомафията в Белгия. Пристанището в Антверпен е основният порт за вноса на кокаин в Европа от Латинска Америка. Властите в Белгия предприемат сериозни мерки за справяне с организираната наркопрестъпност.

Министърът на правосъдието Пол Ван Тихелт обяви, че се очаква броят на обвиняемите да се увеличи значително. В момента се разследват още над 1000 души.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Атаките на хути и пирати оскъпяват корабоплаването
Атаките на хути и пирати оскъпяват корабоплаването
ФИФА забрани на пет български клуба да картотекират играчи
ФИФА забрани на пет български клуба да картотекират играчи