НОВИНИ

Засилва се натискът за хуманитарно примирие в Газа

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
19:55, 18.12.2023
Чете се за: 04:22 мин.
По света
Слушай новината

Неспирни бомбардировки над Газа и още жертви - Хамас твърди, че 110 цивилни палестинци са убити в северната част на ивицата. Всичко това - на фона на нарастващ натиск за спиране на огъня. Днес в Израел пристигна американският министър на отбраната Лойд Остин.

Той отново призова Израел да положи повече усилия за защита на цивилните и за предоставяне на хуманитарна помощ. Тази вечер се очаква Съветът за сигурност на ООН да гласува нова резолюция за задължително обявяване на незабавно хуманитарно примирие. Съобщени бяха и нови шокиращи подробности около убитите погрешка от израелската армия заложници.

Зов за помощ на иврит, развят бял флаг, на него написано с остатъци от храна - "Помощ, трима заложици" и голи до кръста, за да е ясно, че нямат оръжия - така 28-годишният Йотам Хаим, 22-годишният Самер Талалка и 26-годишният Алон Шамриз са излезли пред войниците от израелската армия в квартал "Шеджая" в град Газа. Това разкрива израелски военен. Единият от войниците се почувствал застрашен и стрелял. Не е ясно дали тримата мъже са били изоставени от терористите или са успели да избягат. Началникът на генералния щаб на израелската армия напомни, че е абсолютно забранено да се стреля срещу хора развяващи бял флаг.

"Виждате двама души с вдигнати ръце и без ризи, спрете за две секунди и си кажете нещо толкова важно - дори и да са двама палестинци с бял флаг, които излизат да се предадат - защо да стреляте по тях? Абсолютно е забранено! Това не е присъщо за израелската армия", каза ген.-майор Херци Халеви, началник на Генералния щаб.

Признанието за грешка не е утеха за семействата на убитите заложници.

"Като нож в сърцето е. Кой няма да е гневен, след като ни отнеха сина за 70 дни, не знаехме нищо за него, а после ни го връщат в ковчег?! Обръщам се към израелското правителство - стига! Синът ми беше убит, върнете тези, които са живи", каза Фоуад Талалка - баща на убития Самер Талалка.

Израел остава непоклатим пред призивите за спиране на огъня - Хамас твърди, че 110 души са убити при въздушни удари срещу бежанския лагер Джабалия. Израелската армия съобщава за операции в района, но само, че са открити шекели на стойност близо милион и половина долара в една от квартирите на Хамас.

Разкрита е и най-голямата система от тунели в Ивицата Газа, които свързват граничния пункт Ерец с бежанския лагер Джабалия. Разположени са на дълбочина от около 50 метра, общата им дължина е 4 километра и са широки около три метра.

"Без да разрушим тунелите, не можем да разрушим Хамас. Вложени са милиони долари в този проект само."

Съветът за сигурност на ООН ще гласува днес нова резолюция, призоваваща за "спешно и трайно прекратяване на военните действия" в Газа. На 9 декември Съединените щати наложиха вето на проекторезолюция, с която се настоява за "хуманитарно спиране на огъня". Новият текст е изготвен от Обединените арабски емирства и потвърждава подкрепата за решаване на конфликта чрез създаването на две държави.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Народното събрание прие рамката на бюджета за 2024 г. и прекрати днешното си заседание
Народното събрание прие рамката на бюджета за 2024 г. и прекрати днешното си заседание
Атаките на хути и пирати оскъпяват корабоплаването
Атаките на хути и пирати оскъпяват корабоплаването