НОВИНИ

Убитите по погрешка заложници са говорели на иврит и са имали надпис S.O.S.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
10:54, 18.12.2023 (обновена)
Чете се за: 05:12 мин.
По света
Слушай новината

Нови шокиращи подробности около убитите по погрешка от израелската армия заложници. Трима млади мъже бяха застреляни в квартал на град Газа, а минути по-късно израелските войници установили, че всъщност те са били сред похитените от Хамас. Пожелал анонимност израелски източник разкрива, че мъжете говорели на иврит и молели за помощ войниците.

S.O.S. и "Помощ, трима заложници" - това били написали с остатъци от храна убитите израелци върху парчета плат. Надписите още се веели на фасадата на къщата, в която се укривали - на по-малко от 200 метра от мястото, на което по погрешка израелски войници ги застрелват. Все повече подробности стават известни за петъчната операция в Газа, завършила с убийството на прекаралите над 70 дни в плен млади мъже.

"Тримата мъже се показали, знаели са, че поемат риск като приближават нашите военни. За да намалят опасността свалили блузите си, за да е видно, че не носят експлозиви. Един от тях държал парче бял плат върху пръчка високо над главите им. Говорели на иврит и молели за помощ", каза генерал-майор Херци Халеви, началник на Генералния щаб.

Пред Би Би Си израелски високопоставен представител, пожелал да остане анонимен, разказва, че когато чули израелските войници, 28-годишният Йотам Хаим, 22-годишният Самер Талалка и 26-годишният Алон Шамриз се отправили към израелския взвод, с надеждата, че ще бъдат спасени. Вървели с вдигнати ръце, а когато се приближили на около 10 метра, израелски войник се почувствал застрашен, определил ги като "терористи" и открил огън. Двама от заложници загиват на място, третият е ранен и успява да се укрие. Започнал да отправя молби за помощ на иврит, когато командирът на батальона наредил огънят да бъде прекратен. Раненият заложник се показал, но последвал нов изстрел - този път фатален.

Трагедията провокира вълна от протести в Израел, засилиха се и призивите за прекратяване на огъня в Газа и сключване на ново споразумение за примирие и размяна на заложници. В плен на Хамас остават над 130 израелски пленници.

Разказ от първо лице: Освободена заложничка за дните в плен на Хамас

Близо 100 бяха освободени миналия месец по време на продължилото 7 дни примирие между Израел и Хамас. Сред тях е 36-годишната Ярден Роман-Гат. Пред американската телевизия Си Би Ес разказва, че опитала да се престори на мъртва, когато в дома ѝ нахлули палестинските бойци, но я разкрили и отвлекли. Похитен е и съпругът ѝ.

"Казаха "не е мъртва, няма кръв, вземете я." Хванаха ме за ръцете и започнаха да ме влачат към колата си. Бях по пижама. Дрехите ми се свлякоха. Това беше един от най-страшните моменти, защото единственото, за което можех да мисля беше "Дори да не са имали подобни намерения, сега вече може да си го помислят, защото съм полугола", разказва Ярден Роман-Гат, освободена заложничка.

"Водеща: Страхувахте се от изнасилване?

- Да. За щастие това не се случи. Основната им цел беше да ме заведат в Газа. Третираха ме като трофей. Показваха ме през свалените прозорци, а отстрани тълпи от хора ликуваха", обясни Ярден Роман-Гат.

Ярден прекарва в плен 50 дни. Нито за миг не била оставена без надзор, дали ѝ хиджаб, с който да се закрие.

"Не можеш да им възразяваш за нищо, защото това може да коства живота ти. Живеех с усещането, че това парче плат е единствената ми защита. Не знам до колко беше ефективна, но беше единственото нещо, което имах", споделя жената.

Израел и Хамас изразиха готовност отново да седнат на масата за преговорите. Двете страни обаче имат различни виждания относно това как за се постигне ново прекратяване на огъня.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бостън Селтикс записа пета поредна победа в НБА, Голдън Стейт също с успех, но невероятната серия от тройки на Стеф Къри приключи
Бостън Селтикс записа пета поредна победа в НБА, Голдън Стейт също с успех, но невероятната серия от тройки на Стеф Къри приключи
ЦСКА получи награда за участието си в инициативата "Прави добро! Бъди добър!"
ЦСКА получи награда за участието си в инициативата "Прави добро! Бъди добър!"