НОВИНИ

Депутатите прекратиха дерогацията за "Лукойл" и премахнаха таксата за руския газ

Николай Минков
от Николай Минков
10:26, 18.12.2023 (обновена)
Чете се за: 04:12 мин.
У нас
Слушай новината

Парламентът прие на първо и на второ четене забрана за износ на горива, произведени от руски петрол от 1 януари, а от 1 март се забранява работата на "Лукойл" с руски нефт, приемайки промени в Закона за контрол по прилагане на ограничителните мерки срещу действията на Русия в Украйна.

Депутатите подкрепиха и отпадането търговската такса от 20 лв. за мегаватчас върху вноса и транзита на руски природен газ. До отпадането на таксата се стигна след като Унгария постави ултиматум към страната ни и заплаши да наложи вето за Шенген.

Въпреки блокадата на пленарната трибуна, мнозинството в Народното събрание успя да приеме на две четения, в един ден, отпадането на търговската такса от 20 лв. за мегават час на транзит на руски природен газ през България. Забрани износът на петролни продукти и горива , произведени с руски нефт от 1ви януари следващата година и пълна забрана с руски нефт на рафинерията в Бургас от 1ви март.

"Прекратяване на дерогацията за износ от 1 януари към трети държави и прекратяването на внос на нефт от 1 март ще лиши "Лукойл", а от там и Кремъл, от допълнителните печалби за финансиране на военните му усилия в Украйна. Според оценки на анализаторите, бизнес оценките за "Лукойл България" осигуряват около 3 млрд. долара печалба за "Лукойл" от началото на руската инвазия, формирана от отстъпката от около 20 долара за барел сорт "Урал", както и около 4% от общите приходи в руския петролен бюджет за 2023 година", заяви Делян Добрев - председател на комисията по енергетика, депутат от ГЕРБ-СДС.

Със 143 гласа парламентът реши да се увеличи капитала на АЕЦ "Козлодуй" с 1,5 млрд. лв. с цел изграждане на 7-и и 8-и блок на площадка №2 на атомната централа по технология АР1000.

Решенията бяха взети без дебати, но на фона на сблъсъци и скандали в пленарната зала.

С гласовете на мнозинството парламент отмени дерогацията на Лукойл.

Беше премахната и търговската такса от 20 лв. за мегаватчас на руския транзитен газ през България. От ПП-ДБ обясниха, че това решение е очаквано и за пътя ни към Шенген след предупреждението на Унгария за възможно вето.

"Унгария каза, че би наложила вето, ако тази такса не отпадне. Тази тема се преплете с темата "Шенген", именно затова беше взето това решение и днес в спешен порядък тази такса беше отменена", заяви заместник-председателят на енергийната комисия Радослав Рибарски.

От левицата обявиха, че решенията са гласувани в разрез с правилника на парламента.

"В случая беше поставен нов рекорд. Два законопроекта приети сутринта, бяха скорострелно обединени в един, след което вкарани без да се даде срок за правене на предложение за второ четене и в нарушение на правилника, бяха вкарани в дневния ред и приети", уточни заместник-председателят на Народното събрание Кристиян Вигенин.

Парламентът реши да се увеличи и капитала на АЕЦ "Козлодуй" с 1,5 млрд. лв. с цел изграждане на 7-и и 8-и блок по технология АР1000 на втора площадка в атомната централа.

Вижте повече в прякото включване на Николай Минков

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дядо Коледовци замениха шейните с гондоли по каналите на Венеция (Снимки)
Дядо Коледовци замениха шейните с гондоли по каналите на Венеция (Снимки)
Как ще се улесни процедурата при издирването на биологични родители?
Как ще се улесни процедурата при издирването на биологични родители?