НОВИНИ

Формацията на Александър Вучич получава пълно мнозинство в парламента на Сърбия

Николай Кръстев
от Николай Кръстев
12:15, 18.12.2023
Чете се за: 03:55 мин.
По света
Слушай новината

Коалицията на Александър Вучич "Сърбия не трябва да спира" печели предсрочните парламентарни избори. При преброени малко над 73% от гласовете, те получават 128 депутатски места в 250-местната Скупщина.

Президентът Вучич обяви победа и подчерта, че приоритет за правителството му ще бъде влизането на Сърбия в ЕС. По думите му, неговата коалиция ще има абсолютно мнозинство в следващия парламент.

Опозицията обвини управляващите в изборни измами и не приема резултатите. Тази вечер са организирани протести в Белград.

Подробности вижте във включването на специалните ни пратеници в Белград Николай Кръстев и оператора Иван Ставрев.

Въпреки предварителните очаквания, че управляващата партия в Сърбия на президента Александър Вучич няма да има възможност да постигне мнозинство в западната ни съседка на провелите се предсрочни парламентарни, регионални и местни избори, формацията успя да постигне успех.

Според двете основни социологически агенции Сръбската прогресивна партия ще има в новия състав на Скупщината 128 депутати, което е малко повече от половината от общо 250 народни представители.

Александър Вучич каза, че неговата партия е постигнала убедително мнозинство.

"Ще имаме абсолютно мнозинство в парламента. Предстоят ни трудни времена, трябва да продължим по пътя си към ЕС. Преговорите ще бъдат тежки, включително тези с Прищина, но Косово и Метохия винаги ще бъдат част от територията на Сърбия, няма да се откажем от тях", заяви сръбският президент.

Далеч зад тях е опозиционното движение "Сърбия срещу насилието", което получава 23,6% и ще има 65 депутати. От формацията обвиниха управляващите в изборни измами.

Снимки: БГНЕС

"Няма да приемем това, което се случи в Сърбия като резултат от едни честни и демократични избори. Станахме свидетели на редица нередности и на унижение - хора, които не живеят в Белград, бяха доведени да гласуват тук. Ще използваме всички възможни демократични методи, с които да се преборим срещу тази кражба на гласове", заяви Мирослав Алексич, лидер на опозиционната "Сърбия срещу насилието".

Социалистическа Партия на външния министър Ивица Дачич получи 6,9%, което е два пъти по малко от преди една година и половина. Той коментира , че изборния им резултат е лош и загатна, че ще подаде оставка.

След тях се нареждат Коалицията "Надежда" с 4,9% и формацията на противоречивия лекар Бранимир Несторович, които по време на ковид се обяви против ваксинация. Несторович ще държи и ключовете към това на чия страната ще наклонят везните в общинския съвет в сръбската столица. Неговите гласове ще бъдат решаващите дали партията на президента Вучич, ще запази властта си или с крехко мнозинство прозападната опозиция ще излъчи свой кмет, което може да бъде началото на края на управлението на Прогресивната партия.

Избирателната активност достигна 60% което е повече от тази на миналогодишния избори.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
НЗОК няма да може да отказва договор на нови болници
НЗОК няма да може да отказва договор на нови болници
Рилски спортист привлече Алън Арнет от Левски
Рилски спортист привлече Алън Арнет от Левски