НОВИНИ

Много от жителите на Богдан отново посрещнаха Коледа във фургони

bnt avatar logo
от БНТ
08:23, 26.12.2023
Чете се за: 02:32 мин.
У нас
Слушай новината

Жителите на едно от най-пострадалите от водното бедствие карловски села - Богдан посрещнаха втора поредна Коледа във фургони.

Година и три месеца след водния ад Христо Цветков и дъщеря му не могат да се отърсят от ужаса на прииждащите вълни, които почти разрушават дома им, а Христо, който е бил сам по това време, успява да се спаси.

Едно от първите неща, които са възстановили през лятото, са две стаи, за да има къде да живеят и оранжерията, за да имат прехрана.

"Трябваше най-напред да си възстановя старата оранжерия, защото ако има оранжерия, човек може по-рано да възпроизведе продукция и благодарение на това имаше цяло лято и за нас и за децата. Допреди две седмици отскубнах последните домати, но повече отдадохме да стегнем стаите и къщата за живеене", каза Христо Цветков.

С помощта на средства от дарителите и близки са ремонтирали две стаи на първия етаж, които изцяло са били под вода и сега живеят в тях. Средствата обаче не достигат, за да се извърши ремонт на другата част на къщата, която изобщо не е годна за живеене.

"Там иска тотален ремонт, не е пипано нищо, само е изчистено и се ползва за складово помещение", каза Милена Потокова.

В селото все още има хора, които живеят във фургони, защото стихията е отнесла изцяло къщите им, а те нямат възможност да ги възстановят наново. Започнал е и ремонт на инфраструктурата. Изгражда се коритото на реката, мостови съоръжения. Ремонтират се и някои улици.

"Все още е развалина почти. Да се оправят и пътища, горе-долу и самото село да придобие по-цивилизован вид", каза Милена Потопова.

Христо и Милена изразиха надежда, че ще посрещнат третата Коледа след бедствието с изцяло възстановена къща, а селото ще бъде изцяло с нов облик.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Над 2 550 000 лв. достигнаха даренията на "Българската Коледа"
Над 2 550 000 лв. достигнаха даренията на "Българската Коледа"
На планина по празниците - за какво да внимаваме
На планина по празниците - за какво да внимаваме