НОВИНИ

Коледа във фургон: Несбъднатата мечта на едно семейство да има дом

bnt avatar logo
от БНТ
13:55, 25.12.2023
Чете се за: 02:20 мин.
У нас
Слушай новината

Спомняте ли си Илияна и Данчо от пловдивското село Трилистник? За миналата Коледа те си пожелаха от ефира на БНТ нова къща, след като бедствие отнесе дома им.

"Пожелавам си за Коледа да имаме къща. Семейството ми да е здраво", пожелаха си малката Илияна от Трилистник, която сподели през сълзи на миналото Рождество.

Домът й беше разрушен от водното бедствие, потопило няколко села през септември 2022-ра. Година по-късно откриваме нея и брат й отново във фургона.

"На сегашния етап е същото, но занапред се надяваме да се променят нещата. Имам надежда, имам и вяра – както и цялото семейство. Щом ги има надеждата и вярата, рано или късно ще стане. Ще се подобрят нещата. Всичко ще си дойде на мястото си – както си беше", каза брат й Йордан.

Преди бедствието Данчо е имал своя стая в дома си – ремонтирана и обзаведена. Сега във фургона няма достатъчно място, за да го изпълни с плакати на любимия отбор - Локо-Пловдив.

Майката на двете деца приготвя коледната трапеза без кухня.

"Вече привикнахме. Трудно е, защото няма кухня вътре, готвя тук отвън в остатъка от къщата, студено е – навън, навътре. Не е както вкъщи – да си готвиш в кухня, всичко да ти е удобно", разказа Ирина Драганчева.

За да е на топло, семейството само е изолирало двата фургона в двора на разрушената къща. Украсили са и тясното пространство, за да не загубят покрай дома си и коледния дух.

Ден след ден фамилията бавно се възстановява. И макар всеки дъжд да връща спомена за преживения ужас, четиримата не са изгубили надежда.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сблъсък с Мауро Икарди предизвика спорове в Турция след Галатасарай-Фенербахче
Сблъсък с Мауро Икарди предизвика спорове в Турция след Галатасарай-Фенербахче
Христо Стоичков: Надявам се всеки от вас да е изтеглил паричката на чудесата и да е намерил най-желания подарък под елхата
Христо Стоичков: Надявам се всеки от вас да е изтеглил паричката на чудесата и да е намерил най-желания подарък под елхата