НОВИНИ

Реал Мадрид мина през Осасуна и триумфира за 20-и път с Купата на Краля

Борил Гочев
от Борил Гочев
01:00, 07.05.2023
Чете се за: 03:35 мин.
Спорт
реал мадрид мина осасуна триумфира път купата краля
Слушай новината

Отборът на Реал Мадрид е новият носител на Купата на Краля в Испания, след като победи състава на Осасуна с 2:1 във финала, игран на "Естадио Ла Картуха" в Севиля.

За "Кралския клуб" това е общо 20-и трофей в надпреварата и първи от сезон 2013/14 насам. Любопитното е, че и тогава начело на тима беше Карло Анчелоти по време на първия му престой на "Сантяго Бернабеу".

Девет години по-късно италианецът отново изведе мадридачни то триумф в турнира, като на последното стъпало неговите момчета трябваше да се преборят с един много вдъхновен отбор на Осасуна, който преследваше първа значима купа в историята при втория си финал за Купата на Краля след този през 2005-а година, загубен от Бетис.

Мачът започна отлично за фаворитите от Реал, които откриха резултата след по-малко от 120 секунди игра, когато Винисиус Жуниор проби отляво и комбинира в наказателното поле с непокрития Родриго, за когото не представляваше трудност да се разпише за 1:0

Играчите на Осасуна обаче демонстрираха страхотна борбеност и в 58-а минута тимът от Памплона изравни резултата чрез Лукас Торо, който се разписа след страхотен удар по земя от дистанция, наказвайки своя бивш клуб, в чиято академия той игра в рамките на сезон 2012/13. В кариерата си Торо дори има записани мачове за втория отбор на Реал.

Този гол определено посъбуди "лос бланкос" и в 70-а минута те организираха опасна атака, при която Тони Кроос получи възможност да стреля от дистанция. Изпълнението на германеца не се получи, но щастлив рикошет в крака на бранител изпрати топката право към Родриго, който с първото си докосване я копна над стража на Осасуна, извеждайки отново Реал Мадрид напред в резултата.

В оставащото време момчетата на Хакоба Арасате опитаха да се доберат поне до продълженията и почти успяха да го сторят в добавеното време, когато Кике Барха се озова на отлична позиция на границата на вратарското поле, но в последния момент Дани Карвахал се хвърли решително на шпагат и блокира изстрела му.

По този начин Реал Мадрид вдигна своя първи трофей за този сезон, а "кралете" са още в борбата и за Шампионската лига, като във вторник (9 май) им предстои първия двубой срещу Манчестър Сити от полуфиналите.

За Осасуна пък остава да си изграе последните пет двубоя от Ла Лига, като за момента тимът заема 10-а позиция в класирането с 44 точки.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лъчезар Танев, Тодор Батков и Павел Колев в "Арена спорт"
Лъчезар Танев, Тодор Батков и Павел Колев в "Арена спорт"
Серхио Перес спечели драматичната квалификация в Маями, Верстапен едва девети
Серхио Перес спечели драматичната квалификация в Маями, Верстапен едва девети