НОВИНИ

Реал Мадрид надви Барселона и триумфира за 13-и път със Суперкупата на Испания

Борил Гочев
от Борил Гочев
22:55, 14.01.2024
Чете се за: 05:17 мин.
Спорт
реал мадрид надви барселона триумфира път суперкупата испания
Снимка: БТА
Слушай новината

Реал Мадрид е новият носител за Суперкупата на Испания, след като във финала на тазгодишното издание на надпреварата надигра категорично големия си съперник Барселона с 4:1 на стадион "Ал-Авал" в Рияд, Саудитска Арабия.

С този си успех столичани взеха реванш от "каталунците" за поражението от тях в спора за трофея през миналата година и така за 13-и път спечелиха турнира, в който все пак "блаугранас" си остават най-успешния отбор със своите 14 триумфа.

Финалът в Рияд започна ударно за състава на Реал, който имаше нужда от само седем минути, за да открие резултата, когато Джуд Белингам пусна извеждащо подаване към Винисиус Жуниор и след лошо действие в отбрана на Жул Кунде топката в действителност стигна до седмицата на „лос бланкос“, който напредна с нея, преодоля стража Иняки Пеня и на празна врата не сбърка за 1:0.

Само три минути по-късно момчетата на Карло Анчелоти вече водеха с 2:0, като този път Родриго се оказа сам зад отбраната на Барса, което му позволи да навлезе дълбоко в половина на „каталунците“ и накрая да комбинира с Винисиус, за когото остана единствено да се разпише отблизо, вкарвайки втория си гол в мача.

Футболистите на Шави опитаха да отговорят мигновено на този шок и в 12-ата минута изстрел на Феран Торес се отби от напречната греда, а при последвалата добавка на Роберт Левандовски вратарят Андрий Лунин блесна с чудесен рефлекс, за да избие в ъглов удар.

Дори той обаче нямаше какво да стори в 33-ата минута, когато Левандовски отбеляза страхотно попадение с изстрел от въздуха от дъгата пред наказателното поле, намалявайки пасива на Барселона в резултата.

За нещастие на „каталунците“ радостта им не се задържа дълго, тъй като в 39-ата минута Роналд Араухо повали Винисиус Жуниор в наказателното поле и главният съдия Хуан Мартинес Мунуера отсъди дузпа в полза на Реал. Зад топката застана именно потърпевшият бразилски национал и той не сбърка от бялата точка, оформяйки своя хеттрик в срещата, с което възстанови и преднината от две попадения за мадридчани.

След почивката темпото на игра спадна, като привидно играчите на Барса контролираха повече топката, без това да води до създаването на сериозни опасности пред вратата на техния съперник, който търпеливо изчакваше своя миг. Той дойде в 64-ата минута, когато Родриго се възползва от лошо изчистена топка от защитата на „блаугранас“ и с премерен удар по тревата отбеляза за 4:1.

Броени минути след този епизод проблемите за 14-кратните носители на трофея за Суперкупата се задълбочиха, защото те останаха и с човек по-малко след изгонването на Роналд Араухо, който получи втори жълт картон заради изритване в крака на Винисиус.

В оставащото време до края Барселона все пак се опита да направи загубата си малко по-почетна, но добрите изяви на вратаря Лунин направиха така, че резултатът в столицата на Саудитска Арабия да остане непроменен.

Така, краткото турне в Близкия изток за испанските отбори приключва с трофей за Реал Мадрид и разочарование за Барселона, но и на двата състава им предстои бързо да се върнат към ангажиментите си в Испания, където през седмица предстоят осминафиналите в турнира за Купата на Краля. "Лос бланкос" ги очаква вълнуващо столично дерби срещу Атлетико Мадрид в повторение на полуфинала за Суперкупата отпреди няколко дни, когато футболистите на Карло Анчелоти се наложиха с 5:3 след продължения. В същото време "каталунците" ще имат за съперник третодивизионния Унионистас де Саламанка, който остана най-нискоразредния участник, оцелял в надпреварата.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Облачно през деня, привечер на места се очакват валежи
Облачно през деня, привечер на места се очакват валежи
Борусия Мьонхенгладбах се завърна на победния път след успех над Щутгарт
Борусия Мьонхенгладбах се завърна на победния път след успех над Щутгарт