НОВИНИ

Реал Мадрид за пети път стъпи на световния клубен връх

Борил Гочев
от Борил Гочев
23:25, 11.02.2023
Чете се за: 02:57 мин.
Спорт
реал мадрид пети път стъпи световния клубен връх
Слушай новината

Отборът на Реал Мадрид за пети път в своята история беше определен за най-добрия в света, след като във финала на Световното клубно първенство по футбол надигра с 5:3 саудитския Ал Хилал.

Актуалните носители на Шампионската лига имаха превъзходство през по-голямата част от двубоя на "Принц Мулай Абдела" в Рабат, Мароко, но въпреки това играчите на Ал Хилал направиха всичко възможно да се представят достойно срещу 14-кратните шампиони на Европа.

Двубоят започна по мечтан начин за Реал, който в рамките на пет минути между 13-та и 18-та си осигури солиден аванс от 2:0 след попадения на Винисиус Жуниор и Федерико Валверде.

До края на първата част Ал Хилал все пак намери сили да отговори чрез бившия малийски национал Муса Марега, който върна едно попадение в 26-та почивка.

След почивката обаче мадридчани отново нанесоха бързи два удара, като Феде Валверде вкара втория си гол в двубоя в 58-та минута, а четири по-рано Карим Бензема отбеляза завръщането си в титулярния състав с гол.

В оставащите минути зрителите на стадиона в Рабат станаха свидетели на още три попадения, като на два пъти точен за Ал Хилал беше Лусиано Вието, а между неговите голове се разписа и Винисиус Жуниор.

По този начин Реал Мадрид стигна до петия си триумф в турнира и първи от 2018 година насам, като "Белия балет" е и най-успешния клуб в турнира, следван от големия съперник Барселона, който има три титли.

Карло Анчелоти пък се превърна в едва втория треньор, който печели Световното клубно първенство три пъти след Пеп Гуардиола. Предишните два успеха на италианския специалист дойдоха отново с Реал през 2014 година и с Милан през 2007 година.

По-рано днес в малкия финал пък бразилския Фламенго спечели бронзовите медали след успех с 4:2 над египетския Ал Ахли.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Президентът на БФС Борислав Михайлов - ексклузивно пред БНТ
Президентът на БФС Борислав Михайлов - ексклузивно пред БНТ
Почина режисьорът Хю Хъдсън
Почина режисьорът Хю Хъдсън