НОВИНИ

"Референдум": 55.7% смятат, че България трябва да търси алтернативи на руския газ

живо референдум преговаряме газпром търсим пълна независимост руския газ
bnt avatar logo
от БНТ
21:45, 03.05.2022 (обновена)
7104
Чете се за: 04:17 мин.
У нас
Слушай новината

"Референдум": След спрените доставки - да преговаряме ли с "Газпром" или да търсим начин за пълна независимост от руския газ?

Преди извънредното заседание на парламента утре, в студиото дискутираха политици и представители на седемте партии: Венко Сабрутев (ПП), Делян Добрев (ГЕРБ-СДС), Рамадан Аталай (ДПС), Иван Хиновски (ИТН), Таско Ерменков (БСП), Ивайло Мирчев (ДБ) и Искра Михайлова ("Възраждане").

Този въпрос питат и от агенция "Алфа рисърч" в социологическо проучване, направено специално за предаването.

Според 55.7% от анкетираните страната ни трябва да търси алтернативи и пълна независимост от руския газ. 39.1% смятат, че преговорите с "Газпром" трябва да продължат.

Накъде да поеме България след спирането на доставките от "Газпром" коментираха и гостите в студиото.

"Газпром" следва да се разглежда като един от многото доставчици на природен газ, а не като единствен, смята Венко Сабрутев. Подчерта, че през изминалата година 90% от природния газ у нас е внесен от Русия.

"Тази т.нар. диверсификация, която 10 години предишните управляващи казваха, че са извършили, виждаме на практика, че не е така и следва да се потърсят алтернативни източници", добави той.

Това твърдение е абсолютно несериозно, отговори му Делян Добрев.

"Ако не бяхме диверсифицирани, сега България щеше да е без газ от 5 дни. Трябва да потърсим алтернативни източници, защото причината Русия да продава 90% от газа в България е, че условията са били по-добри", уточни депутатът.

Според Рамадан Аталай политиката на управляващите е недалновидна, а балансираният подход винаги е бил най-добрият.

"Ако имаше план за справяне с извънредната ситуация, сега щяхме да търсим алтернативни източници и в същото време можехме да получаваме газ по старите договори", каза той.

Подобно мнение изрази и Таско Ерменков - според него България губи от това, че не вкарва газ от Русия най-вече заради по-изгодната цена.

"За мен съюзът "или" в енергетиката винаги е бил най-вредният съюз, защото е хубаво да търсим алтернативни източници, но и да си продължим договора с "Газпром", докато нещата придобият нормален характер", коментира Ерменков.

В момента България няма никакъв изход и трябва да търси алтернативи, смята Иван Хиновски.

"Първо - никой не ни кани на преговори. Това говори, че ние трябва да търсим всякакви други средства. Има много алтернативи, които могат да се постигнат с помощта на ЕК и нашите съседи. Скоро и Гърция ще изпадне в нашето положение", каза енергийният експерт.

Пътят на България е само един - да се намерят много и надеждни източници на газ, категоричен е Ивайло Мирчев.

"Газпром", Путин и Русия през цялото време се опитваха да убедят Европа, че са надежден доставчик на природен газ и че всичко това е бизнес. Събитията от последната седмица показаха, че това не е вярно", добави той.

Искра Михайлова заяви, че решението България да не плаща за газ в рубли не е икономическо, а политическо и обслужва чужди интереси:

"Това абсолютно не е в интерес на България и от този ход произтекоха рестрикциите към нас. Нека да търсим алтернативни източници, но до момента нищо не е посочено от управляващите", коментира Михайлова.

Цялото предаване можете да гледате ТУК

Всичко за спрените доставки на газ за България четете ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Волейболният Левски надигра ЦСКА за титлата до 20 години
Волейболният Левски надигра ЦСКА за титлата до 20 години
Русия нанесе въздушен удар в Лвов
Русия нанесе въздушен удар в Лвов