НОВИНИ

"Референдум": Над 63% от българите не смятат, че цените на горивата ще бъдат овладени скоро

живо референдум продължат растат цените горивата
bnt avatar logo
от БНТ
21:45, 26.04.2022 (обновена)
Чете се за: 02:25 мин.
У нас
Слушай новината

"Референдум": ще продължат ли да растат цените на горивата и с какви мерки могат да бъдат овладени? В студиото дискутираха Мартин Димитров, Таско Ерменков, Живодар Терзиев, Калоян Стайков, Мартин Владимиров, Лъчезар Борисов.

Въпросът на "Алфа рисърч" за предаването тази вечер е: Очаквате ли в близко бъдеще да се овладее ръстът на цените на горивата?

Повече от 63% от анкетираните са отговорили отрицателно. Само 31,1% от хората смятат, че цените на горивата могат да бъдат овладени.

Според Лъчезар Борисов ситуацията с горивата наистина е много тежка и ще очакваме нарастване на цените поне още пет месеца.

Тази вечер стана ясно, че руският регулатор "Газпром" ще спре доставките на природен газ за Полша. Малко след края на предаването от енергийното министерство съобщиха, че "Газпром" спира доставките и за България от утре.

На въпрос какво ще стане при евентуално пълно ембарго на доставките за ЕС, експертите в студиото заявиха, че Съюзът се подготвя за такъв сценарий отдавна и никой няма да търси алтернативи в последния момент.

Според Таско Ерменков в момента е абсурдно да се допусне пълно ембарго на руския газ, защото това ще се отрази пагубно на европейската икономика.

"В бъдеще може да се направи такова ембарго, но то не може да стане с декрет от днес за утре", заяви той.

Мартин Владимиров увери, че при спиране на доставките за България, страната ни няма да остане без газ. Подчерта обаче, че ще трябва да плащаме по-високи цени за доставка на втечнен газ от Гърция или Румъния.

"Няма как да спрем доставките на газ отнякъде и цената да падне, но и пазарите не могат да работят над определени цени. Идва един момент, в който цената чупи пазарната търговия, така че тя не може да расте до безкрай", добави Калоян Стайков.

Цялото предаване можете да гледате ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Любомира Казанова: Тепърва предстои "златният" период на българската гимнастика
Любомира Казанова: Тепърва предстои "златният" период на българската гимнастика
Близо 60 лекоатлети от Украйна се подготвят в Стара Загора за Европейското в Мюнхен
Близо 60 лекоатлети от Украйна се подготвят в Стара Загора за Европейското в Мюнхен