НОВИНИ

Реформа на МВР предлагат от синдикалната федерация на служителите в министерството

реформа мвр предлагат синдикалната федерация служителите министерството
bnt avatar logo
от БНТ
17:01, 19.08.2021
Чете се за: 01:40 мин.
Сигурност и правосъдие
Слушай новината

Синдикалната федерация на служителите в МВР заявява, че е необходимо институциите да проведат "задълбочен структурен и функционален анализ на моментното състояние на МВР", както и провеждането на мащабна реформа в министерството. Позицията на синдиката е изразена в декларация, изпратена до медиите.

Повод за нея е дебатът във връзка с полицейското насилие при протестите през 2020 г. От Синдикалната федерация на служителите в МВР заявяват, че е "недопустимо да се толерира превишаването на правомощия от служители в МВР", като изразяват съжаление за "преживяното от засегнатите граждани". Синдикатът подкрепя и приетата от Народното събрание декларация във връзка с полицейското насилие.

Синдикалната федерация на служителите в МВР посочват, че случаят с полицейско насилие под колоните на Министерски съвет е резултат от проблеми, натрупвани десетилетия в МВР, като отбелязват, че опитите за "частични реформи" не са довели до тяхното решаване, а до задълбочаването им и възникването на нови.

Поради това синдикалната организация предлага да се направи анализ на състоянието на МВР, да се създаде визия как трябва да изглежда и на какви условия да отговаря министерството след "мащабна реформа", която да се проведе за период от 6 - 8 години. Предлага се да се разработи детайлна програма за реформа, в чието реализиране да участват гражданското общество и представителните организации на служителите в МВР.

Вижте цялата позиция:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как новите противоепидемични мерки ще засегнат бизнеса
Как новите противоепидемични мерки ще засегнат бизнеса
Лудогорец продаде футболист на Макаби (Тел Авив)
Лудогорец продаде футболист на Макаби (Тел Авив)