НОВИНИ

Регионалният министър: 600 милиона лева от 650 вече са изплатени на пътните фирми

bnt avatar logo
от Теодора Зарева
09:55, 28.05.2022
Чете се за: 03:15 мин.
У нас
Слушай новината

"600 милиона лева от 650 вече са изплатени на пътните фирми, подписаха се анекси, с които се продължава пътното поддържане, на практика почти е приключено разплащането", заяви в "Денят започва с Георги Любенов" министърът на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов.

По думите му до 10 дни се очаква да приключи ремонтът на "Витиня" на стария път, по който се движи тежкотоварният трафик.

"От понеделник ще качим обратно тежкотоварния трафик на магистралата в посока към Варна, като другата посока ще остане още 2-3 месеца долу, докато не приключи ремонтът. Подхванати са 2500 километра - довършваме стари проекти и започнахме нововъзложени трасета. Ще се извършва независим контрол, на случаен принцип при издаване на обектите", допълни Гроздан Караджов.

Той поясни, че всичко, което се употребява на пътя, е по-скъпо, с изключение на скалната маса.

"Инфлацията изяжда стойността. Има дефицит на материали поради повишаването на цените, но фирмите си преподписаха договорите. Застрашени са над 4 млрд. лева европейски средства към общините. Ако не си изпълнят обектите, държавата трябва да върне 100% от европейската субсидия", добави регионалният министър.

По думите му за новото строителство има ясни разчети и заделени средства за всеки обект. "Ще се добавят средства за автомагистрала "Хемус" и автомагистралата, която свързва Видин с Ботевград", каза още Гроздан Караджов.

Предстои подравняване на пътното платно на АМ "Тракия", ще се премаркират всички магистрали, ще се сменят всички мантинели и котешки очи. Вече е започнал строежът и на последната отсечка от магистрала "Европа".

"Закъснение няма да има, до 2 години ще бъде финализирана. За "Струма" проблемът е наистина сериозен, предстои голяма среща между екипите на Министерството на околната среда и водите и Министерството на регионалното развитие и благоустройството", уточни регионалният министър.

Ще се настани ли КЕВР в част от сградата на Младежкия театър

Гроздан Караджов коментира и случая с Младежкия театър в София, който излиза на протест в понеделник. Причината е, че Комисията за енергийно и водно регулиране иска да си вземе част от сградата, като твърди, че имотът е с отпаднала необходимост.

"За имота на Младежкия театър ще има среща, вероятно още в понеделник, няма как това да се отнеме в полза на КЕВР, Комисията за енергийно и водно регулиране няма да получи моя подпис, няма да има прехвърляне на ползването на тази собственост", подчерта Гроздан Караджов.

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте още теми от "Денят започва с Георги Любенов"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бътлър вкара 47 точки и прати серията с Бостън в седми мач
Бътлър вкара 47 точки и прати серията с Бостън в седми мач
Президентът на Ботев Враца: Следващия сезон можем да търсим нещо повече
Президентът на Ботев Враца: Следващия сезон можем да търсим нещо повече