Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Улици стоят разкопани повече от година в Русе - ще бъде ли решен проблемът

от БНТ
08:42, 28.05.2022
Чете се за: 03:22 мин.
У нас
Слушай новината

Транспортни неволи в Русе. Заради изграждане на канализация в няколко квартала на града улиците стоят разкопани повече от една година. Има куриозни случаи на блокирани автомобили в дворовете заради ремонт на улица.

В русенския квартал "Средна кула" ситуацията е най-критична. Колите тук често пропадат в дупките и се чупят. Местните жители не са доволни и от качеството на ремонта. Обяснението на местното ВиК дружество е, че изпълнението на проекта се бави заради доставката на материали.

Диана Кючукова живее в квартал "Средна кула" от 20 години. Изграждането на канализация в района приела като окончателно решение на проблема със септичните ями, които хората тук ползват откакто се помнят. Ремонтните дейности обаче им създали куп неудобства и допълнителни харчове.

"Всичко навсякъде е разровено, живеем в кал, в пушек. Всичко е мръсно, колите се чупят. Поетапно трябваше да се прави. Поне една улица да се направи изцяло, за да се започне следващата, но не е така", заяви Диана Кючукова.

Подобна е ситуацията и в съседния квартал "Долапите".

"Наистина по-бавно става. Много хаотично", допълни Никола Златев, жител на квартал "Долапите".

Хората твърдят, че на места се асфалтира върху пепелта и очакват скоро "ремонт след ремонта".

"Половината асфалтирано, половината не. Колите ни направо се разпаднаха. Плащам гражданска, плащам преглед, плащам винетки, пътища няма", добави Георги Иванов, жител на квартал "Средна кула".

От местното ВиК дружество признаха за проблема, като една от причините, които посочиха е, че много от материалите, с които се работи, са вносни и понякога доставката им закъснява.

"Има някои обекти, които закъсняват, но се надявам, че при по-добра мотивация, концентрация и мобилизация на тези изпълнители те ще успеят да свършат в срок. Съжалявам за неудобството, но няма друг начин. Не може, ако днес направиш пет метра, веднага да ги асфалтираш. За изпълнителите не е целесъобразно - нито като количество, нито като организация. При такъв мащабен проект няма как да се случат нещата. Ако някой може да го направи - да заповяда, ще отстъпя мястото веднага", заяви инж. Сава Савов, управител на ВиК-Русе.

Договорът с фирмата изпълнител е подписан така, че ако разрушенията по дадена улица са под 50% ангажиментът на изпълнителя е да покрие само разкопаната част. От своя страна Община Русе ще поиска от регионалното министерство средства за цялостното асфалтиране на улиците в двата квартала.

Репортер: Андрей Кючуков

Гледайте повече теми от "Денят започва с Георги Любенов"

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Ливърпул и Реал Мадрид в спор за европейската корона
Ливърпул и Реал Мадрид в спор за европейската корона
Подновиха се руските атаки срещу Харков - има загинали и ранени
Подновиха се руските атаки срещу Харков - има загинали и ранени