НОВИНИ

Рекордът на Стефка Костадинова замалко да падне

bnt avatar logo
от Калоян Николов
12:04, 03.02.2021
Чете се за: 01:09 мин.
Лека атлетика
рекордът стефка костадинова замалко падне

Украинката Ярослава Махучих впечатли феновете на леката атлетика с изключително представяне на традиционния турнир по висок скок в Банска Бистрица, Словакия, след като спечели надпреварата с резултат от 2.06 метра.

По този начин едва на 19 години Махучих се доближи на три сантиметра от световния рекорд на Стефка Костадинова и даде сериозна заявка, че би могла да го атакува в бъдеще.

Махучих изгря на световната сцена със сребърния медал на Световното първенство по лека атлетика в Доха, Катар през 2019, няколко дни след като навърши 18 години.

Тя продължи със силното си представяне през съкратения заради пандемията от коронавирус минал сезон, когато бе победена само три пъти, като и в трите пъти по-добра от нея бе сънародничката ѝ Юлия Левченко, която също е много силна скачачка.

Днешното състезание в Банска Бистрица се очакваше с интерес заради дуела между двете украинки и те не разочароваха, но в крайна сметка Махучих бе на много по-високо ниво и с лекота стигна до победата.

Левченко успя да бъде равностойна на Махучих до 196 сантиметра, като само те двете преодоляха тази височина, но след това тийнейджърката продължи с успешните опити, а Левченко трябваше да се задоволи с второто място.

Махучих преодоля от първия опит 199, 201 и 203 сантиметра, след което реши да опита да подобри личното си постижение от 204, качвайки летвата на 206. Тя отново направи много силен скок и преодоля летвата от първия си опит, но след това реши да сложи край на състезанието и не атакува световния рекорд.

По този начин Махучих постави национален рекорд на Украйна и записа водещо постижение за сезона, като тя изравни и най-доброто постижение на доминиращата скачачка в последните години Мария Ласицкене от Русия.

Световният рекорд на Стефка Костадинова от 209 сантиметра, поставен на Световното първенство в Рим през 1987, остава непокътнат вече повече от 33 години. Най-близо до него се доближиха шведката Кайса Бергвист и хърватката Бланка Влашич, които преодоляха 2.08 метра съответно през 2006 и 2009 година

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Четирима са пострадали във верижната катастрофа на АМ "Струма"
Четирима са пострадали във верижната катастрофа на АМ "Струма"
Треноьрът на младежите ни по бокс: В Украйна трябва да вдигнем нивото на момчетата
Треноьрът на младежите ни по бокс: В Украйна трябва да вдигнем нивото на момчетата