НОВИНИ

Рибари протестират заради забрана за улов на бяла мида в Бургас

рибари протестират заради забрана улов бяла мида бургас
bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Давид Сукнаров
11:55, 24.04.2024
Чете се за: 01:35 мин.
У нас
Слушай новината

Протест в Бургас срещу тримесечната забрана за улов на бяла мида. Хората се събраха пред Изпълнителната агенция по рибарство в Бургас.

Рибарски сдружения от цялото Южно Черноморие недоволстват от безпрецедентно дългата заповед, която според тях ще доведе до фалити. Мотивите за забраната, която влиза в сила от 1 май, са че популацията на бяла мида е застрашена. Но според рибарите тя е излишна.

"Трябва да се отмени тази забрана или съгласни сме да бъде един месец. Нашата борба е да има два пъти в годината забрана, но да бъде по един месец и да бъде точно, когато е размножителният период", каза Дамян Дринков - председател на рибарско сдружение.

"Това означава три месеца всички предприятия да затворят, да ги пуснат в неплатен отпуск и на третия месец да фалират", обясни Румен Стоянов, представител на предприятия за преработка на риба.

"След постъпили документи от началото на годината агенцията предвижила всички тези документи и анализи, които са направени и докладите от научните институти и да ги предвижим до министъра на земеделието, за да се запази популацията на бяла мида, според тях е силно застрашена", подчерта Дойчин Михайлов - директор на дирекция "Рибарство и контрол" - ИАРА.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лукаку се надява да остане в Рома, Челси иска за него 40 млн. евро
Лукаку се надява да остане в Рома, Челси иска за него 40 млн. евро
ПП-ДБ се регистрираха за изборите 2 в 1
ПП-ДБ се регистрираха за изборите 2 в 1