НОВИНИ

РИОСВ даде предписания на Пловдив за засилване мерките за чистота на въздуха

риосв даде предписания пловдив засилване мерките чистота въздуха
bnt avatar logo
от БНТ
11:12, 12.11.2021
Чете се за: 02:37 мин.
У нас
Слушай новината

Директорът на Регионалната инспекция по околната среда и водите - Пловдив изпрати писмо до кмета на община Пловдив с предписания за предприемане на засилени мерки, свързани с чистотата на атмосферния въздух в града.

В качеството си на контролен орган РИОСВ-Пловдив настоява общината да приложи спешно бързоефективни мерки, за да редуцира и предотврати в максимална степен замърсяването на въздуха през вече започналия отоплителен сезон.

Екоинспекцията препоръчва на община Пловдив да осъществява засилен контрол при извършването на строителни и ремонтни дейности, да поддържа чистотата на общинската инфраструктура, да предприеме действия за оптимизиране на транспортната организация.

Общината е необходимо да насочи усилията си и към домакинствата, използващи твърдо гориво в посока на подмяна на отоплителните си уреди с по-екологични. В оперативен порядък тя трябва да отчита осъществените действия и ефекта от тях пред екоинспекцията.

Повод за предписанията е направеният анализ от страна на екоинспекцията на основните показатели за чистотата на атмосферния въздух, които се следят - фини прахови частици, озон, азотен диоксид, серен диоксид, въглероден оксид и др.

Концентрациите на замърсителите в атмосферния въздух се регистрират денонощно в два пункта в рамките на град Пловдив: в автоматична измервателна станция (АИС) „Каменица” - градски фонов пункт и в АИС „Тракия“ - транспортноориентиран пункт.

Основен атмосферен замърсител в Пловдив са фини прахови частици, като нормата за средноденонощната им концентрация във въздуха е 50 µg/m3. От началото на месец ноември се наблюдават превишения на средноденонощните стойности на фините прахови частици.

Анализът сочи, че има корелация между това повишаване и наблюдаваните по-ниски температури същите дни и засиленото използване на битово отопление, което е основния източник на влошеното качество на въздуха. Среднодневни превишения по показател фини прахови частици са регистрирани за два дни (7 и 8 ноември) и на двете измервателни станции и за още четири дни - в станция „Тракия“. Стойностите на среднодневните превишения варират в диапазона между 51,62 и 73,02 µg/m3.

На този етап няма превишения по останалите показатели за състоянието на въздуха.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ПУДООС поема безвъзмездно обработката на отпадъците от масовото тестване
ПУДООС поема безвъзмездно обработката на отпадъците от масовото тестване
Кунчев срещу фалшивите новини: Не съм в болница, дължа живота си на ваксинацията!
Кунчев срещу фалшивите новини: Не съм в болница, дължа живота си на ваксинацията!