НОВИНИ

Робот рехабилитатор помага на пациенти във ВМА

робот рехабилитатор помага пациенти вма
bnt avatar logo
от БНТ
14:03, 27.07.2023
Чете се за: 02:30 мин.
Здраве
Слушай новината

Във Военномедицинска академия вече функционира иновативен сектор за робот-асистирана рехабилитация, който извежда авангардни технологии на преден план в грижата за пациентите.

Роботизираната рехабилитация е най-съвременен подход, който в комбинация с широките възможности за приложение на конвенционални физиорехабилитационни методи в клиниката предлага високоефективна и персонализирана терапия за редица неврологични и ортопедични състояния.

Това включва възстановяване след инсулт, гръбначно-мозъчни и черепно-мозъчни травми, детска церебрална парализа, множествена склероза, болест на Паркинсон, периферни нервни увреди, ортопедични операции и други, пояснява доц. д-р Христина Миланова, началник на Втора клиника по физикална и рехабилитационна медицина.

Робот-асистираният терапевтичен сектор е оборудван с модерни технологии за рехабилитация на долни и горни крайници, походка, координация, постурална стабилност и когнитивна рехабилитация. Това включва функционалности като виртуална реалност, интерактивна стимулация и персонализирани настройки за параметрите на терапевтичната процедура и проследяване на напредъка. Висококвалифицираният екип от сертифицирани медицински специалисти гарантира, че пациентите получават най-добрата възможна грижа през целия рехабилитационен процес.

Интуитивният софтуер, интегриран в роботизираните и високотехнологични апарати за рехабилитация, помага на пациентите да възвърнат локомоторната координация и движенията на горен и долен крайник чрез интензивно и високорепетитивно обучение в правилен модел движения. Чрез активното ангажиране на пациентите физически и когнитивно, се подобрява процеса на тяхното функционално възстановяване. Обратната връзка в реално време и използването на видео игри и виртуална реалност мотивират пациентите и позволяват прецизно и възпроизводимо обучение, пояснява доц. Миланова.

Специализираният сектор предлага цялостен и персонализиран подход към рехабилитацията, като се фокусира върху мускулно-скелетните наранявания и неврорехабилитацията.

Снимки: ВМА

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Откриха тялото на издирвания Димитър край Цалапица
Откриха тялото на издирвания Димитър край Цалапица
Ивет Горанова ще получи жилище в София заради олимпийската титла
Ивет Горанова ще получи жилище в София заради олимпийската титла