"Росатом" спечели търг за модернизацията на АЕЦ "Козлодуй"

от БНТ
10:22, 26.03.2020 (обновена)
Чете се за: 00:31 мин.
У нас
росатом спечели търг модернизацията аец козлодуй

"Росатом" спечели открит търг за модернизация на оборудването за контрол на неутронния поток за Пети и Шести енергоблок на АЕЦ "Козлодуй", съобщиха от компанията.

Електроенергийното подразделение на руската корпорация "Росатом" – АО "Русатом Сервис" и АЕЦ "Козлодуй" подписаха договор за модернизация на апаратурата за контрол на неутронния поток (АКНП) за Пети и Шести енергоблок на АЕЦ "Козлодуй" след открит търг, обявен през септември 2019 г.

АКНП играе решаваща роля за безопасността на АЕЦ и е предназначена за работа в системата за управление и защита (СУЗ) на водно - водния енергиен реактор.

Модернизацията на АКНП е процес от изключителна важност, затова при подготовката на работната и техническа документация ще участват главният конструктор на реакторните инсталации на АЕЦ "Козлодуй"– "ОКБ ГИДРОПРЕСС" и научният ръководител на проекта – изследователският център "Курчатовски институт".

Производител на основното оборудване ще бъде руската компания "СНИИП - Систематом", която разполага с всички необходими препоръки и опит в изпълнението на подобни проекти.

Сред проектите, реализирани от "Русатом Сервис" за АЕЦ "Козлодуй", е и удължаването на срока на експлоатация на Пети и Шести енергоблок.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
17 жертви на коронавируса в Румъния
17 жертви на коронавируса в Румъния
БЧК в помощ на хората с увреден слух
БЧК в помощ на хората с увреден слух