Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

РСМ отхвърли и искането за съгласуване на името на сдружение "Цар Борис III" в Охрид

от БНТ
08:57, 17.03.2023
Чете се за: 03:50 мин.
По света
нападнаха секретаря културния клуб цар борис трети охрид
Слушай новината

Властите в Северна Македония са отхвърлили искането за съгласуване на името на българското сдружение "Цар Борис III" в Охрид. Това става ясно от съобщение на българското външно министерство, което излезе с реакция по случая.

Вчера министърът на правосъдието в Скопие Кренар Лога подписа решение, с което искането за получаване на одобрение за ползване на името на друг български клуб - "Иван Михайлов" в Битоля е отхвърлено с мотивите, посочени в становището на Комисията за употреба на имена на личности в Северна Македония.

Българският културен клуб "Иван Михайлов" в Битоля трябва да смени името си

Централният регистър на Северна Македония е предал за преглед на Министерството на правосъдието приблизително 17 000 неправителствени организации, от които само две са получили негативни решения относно употребата на избраните от основателите им имена - българските клубове в Битоля и Охрид - "Иван Михайлов" и "Цар Борис III".

"Този факт идва да покаже, че набързо приетите и без обществено обсъждане промени в Закона за сдруженията и фондациите, с възможност за ретроактивно прилагане, са направени с една единствена цел, а именно заличаване от Централния регистър на две организации на българи в Северна Македония.

Приетите решения от властите в Северна Македония имат пряко отношение към степента на демократизация в страната. Те влизат в противоречие с поетите от Скопие ангажименти в областта на правата на човека и задължението за осигуряване на равни права и свободи за всички граждани, вкл. за тези, които се самоопределят като българи. Припомняме, че през 2009 г. Европейският съд по правата на човека излезе с осъдителна присъда срещу Северна Македония за нарушаване на чл. 11 от ЕКПЧ (право на сдружаване). В решението на съда се посочва, че името на сдружение „Радко“ (псевдоним на Иван Михайлов) не може да бъде приемано само по себе си като риск и заплаха за обществения ред", посочват от българското външно министерство.

От МВнР допълват, че събитията от вчерашния ден за пореден път показват необходимостта от постигане на обективно тълкуване на историческите събития и личности от общата история между България и Северна Македония.

"Именно за тази цел бе създадена Съвместна мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси. Днес ставаме свидетели как едностранните и тенденциозни тълкувания на историческите събития могат да бъдат използвани като аргумент, въз основа на който властите да взимат решения за ограничаване на основни права и свободи", се казва в позицията.

Съгласно подписания на 17 юли 2022 г. Протокол от заседание на Съвместната Междуправителствена комисия, създадена на основа на член 12 от Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество, Северна Македония се е ангажирала да предприема мерки за осигуряване на ефективен достъп до равни права, защита от дискриминация и опазване на културата и идентичността на българската общност в страната. България ще следи за изпълнението на поетите ангажименти, напомнят от МВнР.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Карлос Алкарас е на полуфинал в Индиън Уелс
Карлос Алкарас е на полуфинал в Индиън Уелс
Борис Тадич пред БНТ: Основната траектория на Сърбия е членството в ЕС
Борис Тадич пред БНТ: Основната траектория на Сърбия е членството в ЕС