НОВИНИ

Румънското МВР се сдоби с нов хеликоптер "Блек Хоук"

Предстои доставката на още шест

хеликоптер Блек Хоул
Снимка: Архив/БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
06:33, 13.11.2023
Чете се за: 01:52 мин.
По света
Слушай новината

Министерството на вътрешните работи на Румъния получи първия от закупените общо седем хеликоптера "Блек Хоук" за нуждите на инспекторатите за извънредни ситуации и оперативните структури на румънската полиция.

Хеликоптер "Блек Хоук", предназначен за използване при извънредни ситуации, бе доставен в централата на Главния инспекторат по авиация на Министерството на вътрешните работи на Румъния. Още три подобни летателни апарата ще бъдат доставени следващата седмица, съобщава Джиджи 24.

Представители на Главния инспекторат по авиация към МВР съобщиха, че първият хеликоптер "Блек Хоук", закупен в рамките на европейския проект "Визия 2020", е бил доставен в централата. В седмицата 13 - 19 ноември следва да бъдат доставени още три хеликоптера, а до края на годината - други три, от които два ще бъдат използвани при извънредни ситуации, а един - от оперативните структури на румънската полиция.

През ноември 2021 г. Министерството на вътрешните работи на Румъния подписа рамково споразумение за флотилия от до 12 хеликоптера "Блек Хоук" за нуждите на службите за спешна помощ в страната. Договорът е на стойност над 269 млн. евро без ДДС, като се предвижда летателните апарати да бъдат произведени в Полша от PZL Mielec, където се произвеждат хеликоптерите "Блек Хоук" за Европа.

Снимката е илюстративна

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Етна изригна, изхвърляйки лава и пепел над Сицилия (Снимки)
Етна изригна, изхвърляйки лава и пепел над Сицилия (Снимки)
Основната болница в Газа вече не функционира
Основната болница в Газа вече не функционира