Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Румен Драганов: Хотелиерите, които имат възможност, би трябвало да продължат обслужването на бежанците

от БНТ
08:48, 16.05.2022
Чете се за: 02:30 мин.
У нас
Слушай новината

В момента клиент на хотелиерството в качеството си на туроператор е държавата и това е Държавната агенция за бежанците. Договорът е между Държавната агенция за бежанците и съответните хотелиери. Средствата са от Европейския съюз и от държавата. Това каза в "Денят започва" доц. Румен Драганов от Института за анализ и оценка на туризма.

Той коментира, че хотелиерите, които имат възможност, би трябвало да продължат обслужването на бежанците. "Водещото тук е какво ще бъде по-добре за самите бежанци - не толкова за хотелиерите. Хотелиерите се измъчиха - те много дълго време не получаваха пари".

Драганов припомни, че в помощ на бежанците се включиха много граждани, които предоставиха квартири, включиха се доставчици на храни, тъй като в началото никой не беше подготвен за тази ситуация. Самите украинци заявяват, че са доволни от предоставените им услуги. Можем да кажем, че туристическият бизнес се е справил добре.

Сега сме в ниския туристически сезон и има възможност за настаняване, тъй като заетостта на легловата база е под 17%. Ако държавата среща затруднения да прехвърля бежанците от едно място на друго, може би е по-добре да останат там, където са, докато се устроят. Още повече, че хотелиери изразяват желание това да се случи.

По думите му в момента и хотелиерите са доволни, защото 40-те лева, които се плащат, са достатъчни, за да се покрият разходите.

Войната в Украйна не е спряла и бежанци започват да пристигат, така че правителството ще трябва да вземе решение как ще процедира с настанените вече украинци, както и с новопристигащите.

Той коментира и предстоящия туристически сезон, като обясни, че се очаква той да бъде по-скъп. Прогнозира, че ще има фирми, които ще пострадат, тъй като няма да могат да постигнат ниво на доходите съответно на съвременната ситуация. Акцентира, че в момента се наблюдава повишено харчене на пари, част от което е насочено към туризма.

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте още теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Какво е решението на газовата криза за България - коментар на евродепутатите Андрей Новаков и Цветелина Пенкова
Какво е решението на газовата криза за България - коментар на евродепутатите Андрей Новаков и Цветелина Пенкова
Мексико спечели Световната купа по модерен петобой при смесените щафети в Албена
Мексико спечели Световната купа по модерен петобой при смесените щафети в Албена