НОВИНИ

Румен Драганов: Хотелиерите, които имат възможност, би трябвало да продължат обслужването на бежанците

bnt avatar logo
от БНТ
08:48, 16.05.2022
Чете се за: 02:30 мин.
У нас
Слушай новината

В момента клиент на хотелиерството в качеството си на туроператор е държавата и това е Държавната агенция за бежанците. Договорът е между Държавната агенция за бежанците и съответните хотелиери. Средствата са от Европейския съюз и от държавата. Това каза в "Денят започва" доц. Румен Драганов от Института за анализ и оценка на туризма.

Той коментира, че хотелиерите, които имат възможност, би трябвало да продължат обслужването на бежанците. "Водещото тук е какво ще бъде по-добре за самите бежанци - не толкова за хотелиерите. Хотелиерите се измъчиха - те много дълго време не получаваха пари".

Драганов припомни, че в помощ на бежанците се включиха много граждани, които предоставиха квартири, включиха се доставчици на храни, тъй като в началото никой не беше подготвен за тази ситуация. Самите украинци заявяват, че са доволни от предоставените им услуги. Можем да кажем, че туристическият бизнес се е справил добре.

Сега сме в ниския туристически сезон и има възможност за настаняване, тъй като заетостта на легловата база е под 17%. Ако държавата среща затруднения да прехвърля бежанците от едно място на друго, може би е по-добре да останат там, където са, докато се устроят. Още повече, че хотелиери изразяват желание това да се случи.

По думите му в момента и хотелиерите са доволни, защото 40-те лева, които се плащат, са достатъчни, за да се покрият разходите.

Войната в Украйна не е спряла и бежанци започват да пристигат, така че правителството ще трябва да вземе решение как ще процедира с настанените вече украинци, както и с новопристигащите.

Той коментира и предстоящия туристически сезон, като обясни, че се очаква той да бъде по-скъп. Прогнозира, че ще има фирми, които ще пострадат, тъй като няма да могат да постигнат ниво на доходите съответно на съвременната ситуация. Акцентира, че в момента се наблюдава повишено харчене на пари, част от което е насочено към туризма.

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте още теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Какво е решението на газовата криза за България - коментар на евродепутатите Андрей Новаков и Цветелина Пенкова
Какво е решението на газовата криза за България - коментар на евродепутатите Андрей Новаков и Цветелина Пенкова
Мексико спечели Световната купа по модерен петобой при смесените щафети в Албена
Мексико спечели Световната купа по модерен петобой при смесените щафети в Албена