НОВИНИ

Румен Радев: България активно участва във всички учения на НАТО в Черноморския регион

Николай Минков
от Николай Минков
10:49, 22.11.2022 (обновена)
Чете се за: 03:35 мин.
У нас
радев българия силно заинтересована участва всички учения нато черноморския регион
Слушай новината

Икономическото развитие на Черноморския регион е прекъснато от войната в Украйна и тепърва ще се оценяват негативните последици от конфликта. Това заяви президентът Румен Радев пред участниците в конференция "Черно море: По-Близкият изток". Радев призова за незабавно прекратяване на войната в Украйна.

България трябва да бъде ангажирана с укрепването на мира и сигурността в региона на Черно море, заяви държавният глава.

"Представайки България в международните отношения, във всички срещи и форуми на високо и най-високо ниво, аз съм сред гласовете, които настояват за незабавно прекратяване на войната в Украйна и за намиране на решение и регулиране на конфликта със средствата на дипломацията. С мирни средства. Защото всеки един ден от тази война руши бъдещето и на региона и нашето", коментира Румен Радев.

Той подчертта важността на геополитическата ориентация на страната ни в настоящата криза.

"Изключително важно е България да бъде важен елемент от едниството на съюзите, в които членува - ЕС и НАТО, като гарант за нашата сигурност. Но, пак казвам, ние не сме изчерпали в никакъв случай средствата на дипломацията".

Президентът открои започналите процеси по модернизация на армията като изграждане на 2 патрулни кораба и преговорите за доставка на две подводници втора ръка, но отчете като слабост военната инфраструктура.

"Това, с което изоставаме, е модернизацията на нашите пристанища и военноморски бази, защото тези нови способности като кораби и подводници се нуждаят от една сериозна модернизация", подчерта Румен Радев.

Призова усилено да се работи по укрепване на икономическото сътрудничество в региона.

"И да настоява това сътрудничество да се развива във времето като гарант за свързаност, за по-добри икономически връзки и особено на фона на процесите за възстановяване на Украйна, които рано или късно трябва да се случат", посочи държавният глава.

Според него диверсификацията на енергийните пътища и източници минава и през петролопровода Бургас- Александруполис, който е проектиран да транспортира руски нефт.

"Геополитическите промени налагат ние да реализираме този петролопровод и да му обърнем посоката. Защото той, ако беше замислен преди години за руски нефт, който тече в посока към Средиземно море, сега трябва да мислим обратното", отбеляза Румен Радев.

Той отчете, че изоставаме сериозно от Румъния и Турция в търсенето на газ в нашата икономическа зона в морето.

"Страната ни среща и трудности с пренасочения трафик Изток - Запад, драстично нараснал, след като Русия затвори пътищата към Европа заради войната", каза още държавният глава.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Чикаго спря серията на Бостън от девет поредни победи
Чикаго спря серията на Бостън от девет поредни победи
Кметът на Ракитово: Не съм нарушил закона и ще обжалвам решението на ОИК
Кметът на Ракитово: Не съм нарушил закона и ще обжалвам решението на ОИК