НОВИНИ

Румен Радев: ДПС е партия с опит в парламентаризма

живо започна срещата президента представители дпс
bnt avatar logo
от БНТ
13:00, 02.11.2022
Чете се за: 04:52 мин.
У нас
Слушай новината

Държавният глава Румен Радев провежда днес консултации с представители на ПГ на ДПС. Президентът вече разговаря с ГЕРБ-СДС и „Продължаваме Промяната“.

За по-малко от 2 години българите гласуваха четири пъти за парламент. Общото между тези избори е, че гласоподавателите не дадоха доверието си на нито една партия, която да може да управлява сама. Но не дадоха възможност и за лесна коалиция. Това заяви държавният глава Румен Радев по време на консултациите с ДПС в президентската институция.

"Въпреки това, гражданите очакват техните проблеми да не се отлагат, да бъдат решавани своевременно устойчиво и ефективно. Това съответно означава и редовно правителство, подкрепено от парламентарно мнозинство, което да може да поеме политическата отговорност да управлява в нелеки времена, което да предприеме решителни реформи с дългосрочен хоризонт - и за икономически растеж, и за модернизация на страната", посочи Румен Радев, президент на Република България.

Снимки: Десислава Кулелиева

Радев се обърна към представителите на ДПС, че иска да чуе оценката им за състоянието на диалога в рамките на 48-ото НС и хода на преговорите за съставяне на правителство. ДПС е партия с опит в парламентаризма и сте преки участници в може би най-дългите преговори за съставяне на правителство. Но тогава диалогът беше ясен - членството в ЕС, уточни президентът.

Мустафа Карадайъ отговори, че ДПС ще даде своя принос за необходимите промени в съдебната система, но коментира, че понятието съдебна реформа девалвира, когато говорим за кадруване от едни власти в други.

Карадайъ заяви още, че ако сега в парламента се внесе нов проект за бюджет без ясно мнозинство, то сметката ще се прави чрез предизборен популизъм. Така, според лидера на ДПС, заложеният дълг от 15 млрд. лв. може да се увеличи до 30-35 млрд. лв.

"Пита се в задачата каква е цената на дълга, до каква степен можем да си позволим този дълг и тези, които претендират да имаме този дълг - какво е тяхното виждане за връщането му? Според нас внуците на нашите внуци ще плащат това. Трябва да отговорим отговорно към бюджета", заяви Мустафа Карадайъ.

Той приветства служебния кабинет за внесеното предложение за удължаване на бюджета за 2022 г.

Президентът Радев попита дали ДПС ще подкрепят първия мандат и при какви условия:

"Диалог с предварителни условия, червени линии, розови линии, трудно би произвел какъвто и да е продукт. Затова от ДПС на преден план поставяме диалога. Засега сме на етап разговори, еднакво си говорим с всички. Призивите ни към всички са еднакви", отговори Мустафа Карадайъ.

ДПС ще очакват от първия мандатоносител не само състав на кабинет, а и конкретни политики.

"Ако се предлага реваншизъм или контрареваншизъм, ако се предлага продължение на политиката на омраза и противопоставяне, ние такава политика не бихме подкрепили - според нас тя е вредна", посочи Карадайъ.

Още в началото на процедурата президентът ясно заяви, че ще даде достатъчно време и ще провежда консултациите търпеливо, както и че няма да бърза с връчването на мандатите. При срещите си с партиите, Радев настоява да се изчерпят докрай всички възможни опции за правителство.

Междувременно лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов даде формула за правителство – ще има такова единствено, ако се проведат разговори в нова контактна група и решат приоритетите. Борисов дори очерта хоризонт за правителство – до месец май. Той разпореди и подкрепа от страна на депутатите на ГЕРБ по 16-те мерки, определени от ПП.

По време на консултациите с ПП в понеделник, Кирил Петков и Асен Василев заявиха и пред президента, че няма да подкрепят правителство на ГЕРБ.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ботев Пловдив започна подготовка за последното си домакинство
Ботев Пловдив започна подготовка за последното си домакинство
Левски ще спира негативната си серия на "Тича"
Левски ще спира негативната си серия на "Тича"