Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Румен Радев е на посещение в Германия

от БНТ
14:11, 15.05.2022
Чете се за: 02:30 мин.
У нас
румен радев наш патриотичен дълг допуснем въвличането родината войната
Слушай новината

Президентът Румен Радев е на посещение във Федерална Република Германия по покана на своя колега президентът Франк-Валтер Щайнмайер. Визитата му ще продължи до 17 май.

В делегацията на българския държавен глава са включени представители на ръководствата на национално представителните работодателски организации в България, както и ръководството на най-голямата икономическа зона на Балканите „Тракия“. В състава на делегацията са също и представители на бизнеса с вече установени партньорства в Германия, в областта на алтернативните енергийни източници.

Днес в Берлин държавният глава има насрочена среща с представители на българската общност в посолството на Република България в Германия.

На 16 май, понеделник, президентът Румен Радев ще проведе среща на „четири очи“ със своя колега Франк-Валтер Щайнмайер в президентския дворец „Белвю“ в Берлин. След това българският държавен глава ще разговаря и с канцлера на Германия Олаф Шолц във Федералното канцлерство. По-рано през деня е предвидена и среща с кмета на Берлин Франциска Гифай.

Във фокуса на разговорите се очаква да бъдат двустранните отношения между България и Германия, задълбочаването на икономическото и инвестиционното сътрудничество, теми от дневния ред на Европейския съюз, диверсификацията на енергийните доставки и укрепване на сигурността на Европа в контекста на войната в Украйна.

Президентът Румен Радев ще участва в Германо-български бизнес форум, организиран от Германската индустриално-търговска камара, който ще се проведе в Дома на германската индустрия в Берлин.

На 17 май в Хамбург държавният глава ще се срещне с министър-председателя на провинция Хамбург и кмет на града Петер Ченчер.

В рамките на визитата си във втория по големина град в Германия българският президент ще проведе среща с ръководството на Търговската камара в Хамбург и ще посети компанията Aurubis AG, която развива активна дейност в България.

По-късно през деня президентът Румен Радев ще се срещне и с наши сънародници, които живеят в Хамбург.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Йордан Петков: Момчетата са пределно мотивирани
Йордан Петков: Момчетата са пределно мотивирани
Емил Велев: Всичко може да се случи, Мъри ще е по-подготвен от Пардю
Емил Велев: Всичко може да се случи, Мъри ще е по-подготвен от Пардю