Румен Радев oбсъди с кметове мерките за защита на заетите във въглищната енергетика

от БНТ
10:29, 19.10.2021
Чете се за: 02:17 мин.
У нас
румен радев oбсъди кметове мерките защита заетите въглищната енергетика
Слушай новината

Президентът Румен Радев обсъди с председателя на Националното сдружение на общините в България и кметовете на Перник, Стара Загора и Кюстендил перспективите да се използва потенциала на европейската платформа "Въгледобивни региони в преход", съобщиха от прессекретариата на президента.

По инициатива на държавния глава заедно с представители на изпълнителната власт бяха обсъдени с кметовете на потенциално най-засегнатите населени места от Зеления преход мерките за защита на заетите във въглищната енергетика, които да допринесат за запазването на заетостта и конкурентоспособността на България със съвременни и модерни технологии за производство на електроенергия.

Разговорът се състоя в Дом 2 на Резиденция "Бояна“ след проведената кръгла маса на тема "Мерки за решаване на проблема с високата цена на електроенергията и природния газ. Подготовка на позиция на България пред ЕС.“

Държавният глава открои необходимостта от своевременното изготвяне на индивидуални регионални планове чрез задълбочено проучване за нуждите на съответното населено място, които да допринесат за по-плавния преход и запазването на поминъка на българските граждани. По думите му само с интегрирани усилия могат да бъдат развити индустриални зони и да се запазят работните места.

"Ангажимент на държавата е да стимулира големите инвеститори, за да се открият работни места, за да се запази поминъкът на хората“, посочи Румен Радев.

Представителите на местната власт подчертаха, че "Фонд за справедлив преход“ може да смекчи социалните и икономически ефекти на заетите в сектора. Според кметовете би било добре финансирането да се насочи основно към образование и преквалификация за заетите в сектора и към подпомагане на технологичните иновации на малки и средни предприятия в сферата на енергетиката. По думите им това е от особено значение, тъй като тези региони се различават значително по отношение на географското местоположение, равнището на икономическо развитие и демографските перспективи.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Доц. д-р Ангел Кунчев е "Лекар на годината 2021"
Доц. д-р Ангел Кунчев е "Лекар на годината 2021"
Издадоха стотици предписания за неспазване на мерките
Издадоха стотици предписания за неспазване на мерките