НОВИНИ

Румен Радев: Политически служебен кабинет е все по-вероятен след оставката на зам.-омбудсмана

Елена Чернева-Маркова беше единствената възможност за служебен премиер, който да не е политически обвързан, заяви Радев

bnt avatar logo
от БНТ
15:12, 27.03.2024
Чете се за: 02:30 мин.
У нас
Слушай новината

Тесният кръг от възможности за избор на министър-председател се стесни още повече днес с оставката на заместник-омбудсмана. Елена Чернева-Маркова беше единствената от възможните номинации за служебен премиер, която не е свързана с нито една партия и за която може със сигурност да се твърди, че няма несъвместимост.

Това коментира президентът Румен Радев след като получи неизпълнен втория проучвателен мандат за съставяне на правителство.

Според държавния глава това увеличава вероятността за политически служебен кабинет.

"Как така изведнъж госпожа Елена Чернева-Маркова реши да си подаде оставката? И когато това беше обявено в Народното събрание, аз истински се учудих, че вие останахте безмълвни и не реагирахте, а според мен трябваше да има въпроси. Защо? Как? С какви мотиви? Как така изведнъж точно вчера? Имало ли е натиск и защо не инициирахте изслушване?

И ако за вас това са нормални неща, то тогава не се изненадвайте в последствие, че рязко нараства вероятността да получите политически служебен кабинет, който не знам, но във всеки случай, най-вероятно няма да бъде във ваша полза", обърна се държавният глава към лидерите на ПП-ДБ.

Съпредседателят на "Продължаваме Промяната" Кирил Петков заяви, че ПП-ДБ няма да участва в разговори за третия мандат и призова президентът Румен Радев да продължи конституционната процедура така, че предсрочните парламентарни избори да съвпаднат с европейските.

Президентът определи молбата на ПП-ДБ като закъсняла и напомни, че и коалицията е сред инициаторите на промените в конституцията, които ограничиха президентските правомощия при сформирането на служебен кабинет.

"Ще направя всичко възможно съставянето на служебния кабинет да не прерасне в конституционна криза, но вие направихте всичко възможно правомощията да бъдат ограничени също и за времевите параметри за следващите избори", отвърна Румен Радев.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Полицаи от Бургас обезвредиха сериен крадец с електрошок след бягство от патрулния автомобил
Полицаи от Бургас обезвредиха сериен крадец с електрошок след бягство от патрулния автомобил
ПП-ДБ върна неизпълнен втория мандат за съставяне на правителство
ПП-ДБ върна неизпълнен втория мандат за съставяне на правителство