НОВИНИ

Румен Радев попита "Възраждане": Готови ли сте да предложите формула за реализиране на правителство?

Лидерът Костадин Костадинов заяви, че "винаги са готови"

румен радев попита възраждане готови сте предложите формула реализиране правителство
bnt avatar logo
от БНТ
09:28, 12.03.2024
Чете се за: 03:07 мин.
У нас
Слушай новината

И днес продължават консултациите при президента Румен Радев преди държавният глава да връчи първия мандат за съставяне на правителство. Първата среща за деня е с представителите на партия "Възраждане".

"Вие се позиционирахте като опозиция на това управление и обществото е наясно с вашите критики към властта. Следейки всички тези процеси, как преценявате усилията в тази посока, а и какъв е шансът да се сформира правителство, дори и по-добро от това, което е в момента. При неуспех на първи и втори мандат, вие готови ли сте да предложите вариант за управлението на страната", обърна се към представителите на "Възраждане" президентът.

Костадин Костадинов от "Възраждане" беше категоричен, че "винаги са готови":

"Ние винаги сме били готови да предложим вариант за управление на страната. Имаме готов състав на правителство, това говорим от три години вече", обяви моментално Костадин Костадинов.

Според Костадинов парламентарните избори са задължителни.

"Това политическо статукво, този политически модел – олигархично-посланически не просто е вреден за държавата, той убива държавата, затова изборите са наложителни", категоричен бе лидерът на "Възраждане".

Според Костадинов изходът от кризата е само с тотална промяна на този модел.

Румен Радев попита:

"При положение, че имаме предсрочни парламентарни избори и те повторят близка конфигурация, тогава според вас как ще се продължи?".

"Никой няма представа каква ще бъде конфигурацията, в България никой няма доверие на социологическите агенции, ако така разсъждаваме направо да отложим изборите, защото какъв е смисълът след като решението е едно и също. Дайте да развъртим изборите на томбола. Това е абсурдно", категоричен беше Костадинов.

Той обвини Радев, че има вина за случващото се в страната.

"Вие имате вина за ситуацията, защото миналата година беше погазен тежко най-големият порив на българите, беше погазена Конституцията, КС също погази Конституцията за референдума, а вие трябваше да застанете в защита на българския народ", каза той.

Румен Радев контрира като каза, че това е "абсолютно невярно" и призова за по-умерен тон.

"Аз се ръководя единствено и само от Конституцията, аз я изпълнявам. Без решение на НС не мога да подпиша указ за провеждане на референдум. Крайно време е на тези спекулации да бъде сложен край", обърна се Румен Радев към Костадинов.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
11 души са убити при въздушни удари по цели на йеменските хути
11 души са убити при въздушни удари по цели на йеменските хути
Кевин Дюрант поведе Финикс Сънс към успеха над Кливланд Кавалиърс
Кевин Дюрант поведе Финикс Сънс към успеха над Кливланд Кавалиърс