НОВИНИ

Румен Радев пред ПП: Необходима ни е не просто сделка за ново правителство, а ефективно управление

bnt avatar logo
от БНТ
09:00, 15.07.2022
Чете се за: 06:07 мин.
У нас
Слушай новината

"Провеждам консултации с всички парламентарно представени политически сили в търсене на обединение около отговорни национални цели и приоритети и в очакване да се оползотвори последната надежда – третият мандат за съставяна на правителство в рамките на настоящия парламент", това каза в началото на срещата с "Продължаваме промяната" президентът Румен Радев.

Държавният глава провежда днес консултации преди да вземе решение на коя от тях да връчи третия мандат за съставяне на правителство.

"Явно след прокараните нови червени линии това не е лека задача, но политиците и в парламента, и в правителството са там по волята на българските граждани, които очакват диалог, компромиси, усилена работа, така че да се решават техните проблеми, които в условията на глобална криза растат с всеки един ден", допълни Радев.

За да се справим с всички кризи, ни трябва работещ парламент, подчерта президентът. Той очерта и най-актуалните проблеми - инфлацията и цените на горивата, липсата на дългосрочен договор за доставка на газ, пътищата, които могат да останат не само без ремонт, но и без зимна поддръжка, фактът, че все още не сме лимитирали 8,5 млрд. дълг съгласно Закона за държавния бюджет, неприетите закони, свързани с усвояване на средства по Плана за възстановяване и устойчивост.

"Необходима ни е не просто сделка за ново правителство, а ефективно управление със стратегически хоризонт от време, в който да изпълни необходимите реформи."

Радев се обърна към представителите на "Продължаваме промяната" с въпрос - има ли според тях потенциал 47-ото НС да излъчи управление, което "да се гради на споделени ценности, а не на политически пазарлък" и готова ли е "Продължаваме промяната" да участва и да подкрепи правителство с мандата на друга политическа сила.

Снимки: Десислава Кулелиева

"Ние сме тук, за да заявим цялостната ни готовност да бъдем максимално диалогични и да направим всичко възможно да има България работещ парламент и работещо правителство", заяви премиерът в оставка Кирил Петков.

"Единствената цена, която не сме готови, е да дадем обществените средства на шепа хора, които да ограбят населението", каза Петков.

Той се обърна към президента, че сега всичко много зависи и от неговото решение – при кого ще отиде третият мандат и подчерта, че очакват с нетърпение това решение.

"Ние осъзнаваме огромната отговорност, която носим пред българския народ, осъзнаваме, че политическа криза трябва да се избегне почти на всяка цена и това, което осъзнаваме също е, че единственото нещо, което не трябва да се направи, е политики от сорта на 2 млрд., които дадохме за пенсии и на млади семейства, под формата на намаляване на цени на основни стоки, да не отиде в ръцете на 8 - 10 човека", каза още Петков.

По повод изредените от президента основни проблеми пред управлението, Петков изрази мнение, че част от най-страшните сценарии, които се чертаят от анализатори, целят всяване на страх в обществото. Той посочи, че азерският газ вече е потекъл и ще бъде на една трета от цената на досегашните ни доставчици, а от вчера индустриалното производство води пълен рекорд в ЕС.

"Реално правителството до този момент, въпреки всички кризи, се справя много добре", заяви премиерът в оставка.

На въпрос от държавния глава дали са готови да разговарят с всички парламентарни формации, Кирил Петков каза, че са готови да разговарят с всички, "които могат да взимат решения сами и не са зависими от външни сили."

При държавния глава освен Петков дойдоха и вицепремиерът в оставка Асен Василев, шефът на парламентарната група на „Продължаваме промяната“ Андрей Гюров, бившият председател на НС Никола Минчев.

Президентът Румен Радев ще проведе днес консултации с представители на всички парламентарни групи в 47-ото Народно събрание. Това е вторият кръг консултации преди да вземе решение на коя от тях да връчи третия мандат за съставяне на правителство.

В последните дни всяка от парламентарните групи ясно изрази отношението си към политическата ситуация. БСП, "Демократична България" и "Има такъв народ" са готови да преговарят за съставяне на правителство. И трите партии заявиха, че не биха включили в разговорите ГЕРБ и ДПС.

От "Продължаваме промяната" обявиха, че освен с опозиционните не биха разговаряли и с "Има такъв народ", ако мандатът отиде при тях.

За опозицията в лицето на ГЕРБ-СДС, ДПС и "Възраждане" най-вярната алтернатива на политическата криза са предсрочни избори.

Вижте още в прякото включване на Вера Александрова.

ВСИЧКО ЗА КОНСУЛТАЦИИТЕ ПРИ ПРЕЗИДЕНТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ръководителят на световната атлетика: Немислимо е участието на Русия и Беларус на шампионата
Ръководителят на световната атлетика: Немислимо е участието на Русия и Беларус на шампионата
Манчестър Юнайтед е много близо до привличането на Лисандро Мартинес
Манчестър Юнайтед е много близо до привличането на Лисандро Мартинес