НОВИНИ

Румен Радев проведе телефонен разговор с президента на Португалия Марсело Ребело де Соуза

румен радев проведе телефонен разговор президента португалия марсело ребело соуза
bnt avatar logo
от БНТ
12:04, 24.03.2020
Чете се за: 00:48 мин.
Политика

В условията на криза европейската солидарност не трябва да остава само на думи. Бързото преодоляване на ситуацията, причинена от коронавируса в Европа, изисква общи усилия от страна на европейските институции и на държавите членки.

Това беше позицията, около която се обединиха президентите на България и Португалия Румен Радев и Марсело Ребело де Соуза, които проведоха телефонен разговор, съобщиха от прессекретариата на държавния ни глава.

Двамата държавни глави се обявиха социалното и икономическо възстановяване на Европа след коронавируса да бъде сред темите на видеоконферентна връзка на държавните глави от групата "Арайолуш", която обединява президентите на 14 държави членки от ЕС – България, Португалия, Германия, Латвия, Финландия, Италия, Австрия, Полша, Унгария, Словения, Естония, Малта, Хърватия и Гърция.

Румен Радев и Марсело Ребело де Соуза бяха единодушни, че освен подкрепа за здравните мерки, предприети за ограничаване на разпространението на коронавируса, са необходими и своевременни действия на Европейския съюз за бързото социално и икономическо възстановяване на европейските държави. Недопустимо е в резултат на тази криза да се допуска маргинализирането на големи социални групи или да се задълбочава социалното и икономическо разделение в ЕС, посочиха още Румен Радев и Марсело Ребело де Соуза.

По време на разговора беше постигнато взаимно съгласие за отлагане на предстоящата визита на президента Марсело Ребело де Соуза в България през месец април, поради ситуацията, създадена от коронавируса в Европа. Очаква се посещението на португалския президент у нас да се състои през есента на 2020 г.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проблеми със спазване на карантината в Плевенско
Проблеми със спазване на карантината в Плевенско
МБАЛ "Света София" е в готовност за пациенти с COVID-19
МБАЛ "Света София" е в готовност за пациенти с COVID-19