НОВИНИ

Румен Радев удостои изявени спортисти с Почетен знак на президента

румен радев удостои изявени спортисти почетен знак президента
bnt avatar logo
от БНТ
13:25, 17.11.2022
Чете се за: 03:37 мин.
У нас
Слушай новината

Бъдещето на всяка нация зависи от отношението към нейните герои и днешната церемония е израз на дълбоката признателност на обществото ни. С тези думи държавният глава Румен Радев се обърна към изявените спортисти и спортни деятели, които удостои с Почетен знак на президента в Гербовата зала на „Дондуков“ 2, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Президентът отличи олимпийските шампиони по борба Боян Радев и Петър Киров, олимпийският шампион по стрелба Мария Гроздева, вицеолимпийският шампион по спортна гимнастика Красимир Дунев, волейболната легенда Цветана Божурина и генералният секретар на Българския олимпийски комитет Белчо Горанов. Отличията са за изключителните им заслуги в развитието на българския спорт, на олимпийското движение и за изграждането на млади таланти. През настоящата година всеки от отличените отбелязва своя кръгла годишнина. От името на Боян Радев почетния знак прие синът му.

В приветствието си президентът Радев заяви, че отличените спортисти са прославили родината и са накарали българите да се чувстват горди. „Имената ви се превърнаха в пример за не едно поколение и остават завинаги в летописа на българската спортна слава“, заяви държавният глава на отличените.

Церемонията днес се проведе в деня на рождението на „бащата“ на българския спорт – видният педагог и достоен български офицер, загинал край Дойран през Първата световна война Луи Айер. „Вие продължавате да записвате със златни букви и до днес великата история, на която швейцарецът с българско сърце откри първите страници“, обърна се президентът към шестимата изявени спортисти. Държавният глава посочи, че десетилетия наред успехите на наградените са пример за труд, дисциплина и несломима воля за победа. „Самите вие се превърнахте в символ на всеотдайност и посветеност на България“, допълни Румен Радев.

Снимки: Президентство

В приветствието си президентът благодари на спортистите, че с личния си принос подкрепят каузата повече деца и млади хора в България да бъдат ангажирани със спорта. „Бъдещето принадлежи на онези нации, които развиват не само наука, индустрия и високи технологии, но и инвестират в развитието на граждани с висока физическа дееспособност и психическа устойчивост“, допълни Румен Радев и отбеляза значението на развитието на масовия спорт у нас.

От името на наградените благодарност за признанието изрази проф. Петър Киров. „Изключително сме радостни и се вълнуваме, че в това забързано време намерихте време за спортистите, които прославиха България далеч от нейните земи“, заяви той.

Сред гостите на церемонията днес бяха Весела Лечева – служебен министър на младежта и спорта, и Стефка Костадинова – председател на БОК.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Служители на ГДБОП иззеха над 300 предмета с културна ценност (СНИМКИ)
Служители на ГДБОП иззеха над 300 предмета с културна ценност (СНИМКИ)
Казийски и Николов с победи във волейболната Шампионска лига
Казийски и Николов с победи във волейболната Шампионска лига