НОВИНИ

Русе празнува 144 години от Освобождението на България

русе празнува 144 години освобождението българия
bnt avatar logo
от БНТ
13:42, 03.03.2022
Чете се за: 01:32 мин.
У нас
Слушай новината

Площадът пред паметника на Свободата в Русе се изпълни с десетки русенци и гости на града за честването на 144-ата годишнина от Освобождението на България. Празникът започна с шествие на учениците по централната градска улица, които носеха 80-метров национален трибагреник.

В 11.00 часа тържеството за 3 март започна с тържествени маршове, изпълнени от Общинския духов оркестър. Церемонията продължи с приемане на почетния караул.

Русенски свещеници отслужиха заупокойна молитва в памет на падналите войници и опълченци за свободата на България. Граждани и представители на различни организации поднесоха венци и цветя през паметника на Свободата.

На този ден трябва да сме единни и благодарни на героите, паднала за нашата свобода, споделиха русенци, защото свободата е най-ценното, което може да има един човек и един народ.

От община Русе раздадоха на хората, присъствали на тържеството значки, специално изработени за празника с участието на деца от центъра за деца със специални нужди.

Празникът продължи с празнична „Хоротека“ на площад „Свобода“. Тази вечер от 18.00 ч. в Доходното здание от Общинския детски център за култура и изкуство ще изнесат концерт-спектакъл „От векове за векове“.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Eвелина Николова e спортист №1 на Петрич за 2021 година
Eвелина Николова e спортист №1 на Петрич за 2021 година
Пети камион на БЧК с българска хуманитарна помощ заминава за Украйна
Пети камион на БЧК с българска хуманитарна помощ заминава за Украйна