НОВИНИ

Русенският университет се включва в производството на предпазни шлемове за медицинските работници

русенският университет включва производството предпазни шлемове медицинските работници
bnt avatar logo
от БНТ
15:14, 21.03.2020
Чете се за: 00:39 мин.
Още

Русенският университет се включва в благородната инициатива за производството на предпазни шлемове за медицинските работници у нас.

Кампанията е предложена и организирана от столични дентални медици и се реализира от множество професионални организации и ентусиасти в областта на 3D технологиите от София, Пловдив, Велико Търново, Ловеч, Варна, Ямбол, Бургас, както и от редица други населени места в България.

Проектите на 3D принтираните предпазни шлемове са преминали изпитания в Министерството на здравеопазването на Република Чехия. Материалите за 3D принтиране се предоставят безвъзмездно от няколко фирми в България, а останалите консумативи, които са необходими за окомплектоването на шлемовете, сa осигурени от Русенски университет "Ангел Кънчев".

Целта на кампанията е да се направят възможно най-много предпазни шлемове, като тези които ще се произведат от Русенското висше училище ще се предоставят безвъзмездно на медицинските работници в Университетската болница „Канев“ - Русе, както и на общопрактикуващите лекари и зъболекарите в крайдунавския град.

За целта се използва сериозен ресурс от оборудване на факултетите „Електротехника, електроника и автоматика“, „Транспортен“ и „Аграрно-индустриален“ – общо седем 3D принтера, два от които са проектирани и сглобени от преподаватели и служители в университета.

Капацитетът на производство към този момент е 6-7 маски на всеки 150 минути, но от висшето учебно заведение увериха,че се работи по оптимизиране на процесите и повишаване на обема.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Младите лекари на първа линия
Младите лекари на първа линия
Как да управляваме бюджета си по време на извънредното положение?
Как да управляваме бюджета си по време на извънредното положение?