НОВИНИ

Русия и Турция се договориха за втори комплект С-400

русия турция договориха втори комплект 400
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
14:40, 08.06.2020
Чете се за: 00:42 мин.
По света

Русия и Турция се договориха за доставката на втори комплект системи за ПВО С-400, заяви Исмаил Демир, ръководител на турската Служба за отбранителна индустрия.

През 2019 г. Русия изпълни условията на първия договор за доставка на четири дивизии С-400 за Турция в размер на 2,5 милиарда долара. Договорът включва и опция за друг комплект системи.

"Имаме принципно споразумение за доставка на втори комплект С-400. Предстоят технически договорки по трансфера на технологии, детайли за съвместното производство и пътна карта", заяви Демир в интервю за НТВ, цитирана от РИА Новости.

Според него Турция възнамерява да пусне в експлоатация С-400, въпреки забавянето поради пандемията от коронавирус.

"Системата С-400 се купува за употреба. Точка. Това многократно бе казано на всички държавни нива. Работата продължава", каза Демир.

Той заяви още, че в Анкара "се отнасят с интерес към предложения за системите за противовъздушна отбрана "Patriot" и "Eurosam".

Доставките на най-новите руски системи за ПВО С-400, които предизвикаха криза в отношенията между Турция и САЩ, започнаха в средата на юли 2019 г. Вашингтон поиска отказ на сделката в замяна на придобиване на американските "Patriot", заплашвайки да забави или дори да отмени продажбата на новите изтребители Ф-35 в Турция, както и да наложи финансови санкции.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Благо Георгиев: Искам децата в академията ми да са полезни за националния отбор
Благо Георгиев: Искам децата в академията ми да са полезни за националния отбор
Два нови случая на коронавирус в Сливен, общият брой е 124
Два нови случая на коронавирус в Сливен, общият брой е 124