НОВИНИ

Руски дипломат е обявен за персона нон грата в РС Македония

руски дипломат обявен персона нон грата македония
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
21:36, 17.08.2021
Чете се за: 01:22 мин.
По света
Слушай новината

Външният министър ва Република Северна Македония Буяр Османи потвърди, че руски дипломат е обявен за персона нон грата и е експулсиран от страната.

"Тъй като информацията от този тип обикновено е поверителна, не мога да навлизам в подробности, но всеки път, когато МВнР получи потвърдена и документирана информация за поведението на акредитирани чуждестранни дипломати, което противоречи на принципите на Виенската конвенция, тя взема мерки за да защитаваме националната си сигурност, но и сигурността на съюзниците в алианса, към който принадлежим. Така че информацията е вярна", каза Османи.

Някои от македонските медии съобщиха, че става дума за заместник военен аташе в посолството, който е извършил несъответстващи на дипломатическия му статут действия, като не е спазил дипломатическите правила в Република Северна Македония.

През май тази година дипломатическото ведомство обяви дипломат в посолството на Руската федерация за нежелано лице в Република Северна Македония. Тогава Русия реагира, като предприе огледални мерки, т.е. като изгони служител на македонското посолство в Москва.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Министър Стоев: Непосредствен и спешен приоритет е евакуацията на гражданите ни от Афганистан
Министър Стоев: Непосредствен и спешен приоритет е евакуацията на гражданите ни от Афганистан
Децата на Варна сътвориха най-дългата рисунка
Децата на Варна сътвориха най-дългата рисунка