НОВИНИ

Руският опозиционер Владимир Кара-Мурза получи тазгодишната награда "Вацлав Хавел"

Фани Аронова
от Фани Аронова
18:22, 10.10.2022
Чете се за: 02:37 мин.
Европа
руският опозиционер владимир кара мурза получи тазгодишната награда вацлав хавел
Слушай новината

Руският опозиционер Владимир Кара-Мурза, който се намира в затвора, получи тазгодишната награда "Вацлав Хавел" на Съвета на Европа. Призът в размер на 60 000 евро се присъжда за принос в борбата за правата на човека по света.

Председателят на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) - нидерландецът Тини Кокс, връчи наградата на съпругата на Кара-Мурза с думите:

"В днешна Русия се изисква невероятна смелост, за да се противопоставиш на властта. Кара-Мурза показва своята смелост от затворническата килия".

Владимир Кара-Мурза, който има руско и британско гражданство, е последователен критик на властите в Русия, съратник на убития руски опозиционен лидер Борис Немцов. Той е съосновател на Руския антивоенен комитет, създаден, за да се противопостави на инвазията в Украйна.

Неговата съпруга Евгения прочете изявление, в което той посвещава отличието си на хилядите руснаци, които са изразили несъгласие с войната в Украйна.

Четирийсет и една годишният опозиционери, един от последните, които още са в Русия, е преживял два опита за отравяне през 2015 г. и 2017 г. Той твърди, че са поръчани от Кремъл заради политическата му дейност, а Москва отрича съпричастност.

През април Кара-Мурза беше арестуван, след като критикува в социалните мрежи офанзивата в Украйна. Той беше обвинен в разпространение на невярна информация за руската армия - престъпление, въведено в руския Наказателен кодекс след 24 февруари.

Преди дни опозиционерът се сдоби и с обвинение за държавна измяна. Според неговия адвокат причината е, че той е отправил критика срещу руските власти на публични събития в Лисабон, Хелзинки и Вашингтон. Според източници, цитирани в руски медии, във Федералната служба за сигурност смятат, че Кара-Мурза дълго време е сътрудничил на страна от НАТО. В Русия държавната измяна се наказва с до 20 години затвор.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Адриан Андреев стартира с победа в квалификациите на "Чалънджър" в Сен Тропе
Адриан Андреев стартира с победа в квалификациите на "Чалънджър" в Сен Тропе
Димитър Бербатов: В първенствата участват клубове, които са временни членове на БФС
Димитър Бербатов: В първенствата участват клубове, които са временни членове на БФС