Руското правителство одобри споразумението за свободна търговия ЕИС-Сърбия

от БНТ , Източник: БГНЕС
15:00, 25.07.2020
Чете се за: 00:36 мин.
По света
руското правителство одобри споразумението свободна търговия еис сърбия
Снимка: БГНЕС

Руското правителство одобри ратификацията на Споразумението за свободна търговия (ССТ) между Евразийския икономически съюз (ЕИС) и Сърбия. Това се съобщава на сайта на кабинета, цитиран от ТАСС.

"Одобрен е проекта на федералния закон "За ратифицирането на Споразумението за зона за свободна търговия между Евразийския икономически съюз и неговите държави-членки, от една страна, и Република Сърбия, от друга страна", и е внесен в държавната Дума в съответствие с установената процедура", се казва в изявление на правителството след заседание на кабинета на 24 юли.

Сърбия подписа споразумение за създаване на безмитна зона с ЕИС през октомври 2019 г. Споразумението трябва да бъде ратифицирано от всички държави-членки на съюза.

По-рано ЕИС сключи и споразумение за свободна търговия с Виетнам и Сингапур. С Иран беше подписано временно споразумение, което доведе до формирането на зона за свободна търговия.

Споразумения за свободна търговия се договарят и с Египет, Израел и Аржентина. Йордания и Тайланд също излязоха с инициатива за създаване на споразумение за свободна търговия с Евразийския икономически съюз. Общо около 50 предложения са получени от различни страни и асоциации за установяване на партньорства с ЕИС.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Иззеха 400 кг тютюн и 12 000 къса цигари при спецакция в Пловдивско
Иззеха 400 кг тютюн и 12 000 къса цигари при спецакция в Пловдивско
Гърция въвежда задължителен тест за COVID-19 при пристигащи със самолет от България
Гърция въвежда задължителен тест за COVID-19 при пристигащи със самолет от България