НОВИНИ

Рязка промяна във времето днес

bnt avatar logo
от БНТ
12:48, 11.02.2021
Чете се за: 02:50 мин.
Времето
Слушай новината

Рязка промяна се очаква във времето днес. Вятърът в Западна България вече се ориентира от северозапад и се усили, а с него започна да нахлува и по-студен въздух. В Източна България през по-голямата част от деня ще продължи да духа силен югозападен вятър, като вечерта и там ще се ориентира от северозапад. Предупреждение от първа степен за опасно силни пориви, със скорост на места до 90 км/ч, е в сила в цялата страна.

Максималните температури ще бъдат предимно между 13° и 18°, но до полунощ значително ще се понижат и в северозападната половина от страната ще са под 0°. От запад ще започнат валежи от дъжд, които до вечерта ще обхванат и източните райони и там ще са придружени и от гръмотевици. Вечерта в Предбалкана и по високите полета на Западна България, а през нощта срещу петък и в североизточните райони дъждът ще премине в сняг, като на места ще има условия за виелици и навявания. Валежите обаче бързо ще спрат, а облачността ще намалее. Минималните температури ще са между минус 8° и минус 3°, в София - минус 7°.

Ще остане все така ветровито, като и за утрешния ден е в сила предупреждението за опасно силен вятър в цялата страна.

През деня ще преобладава слънчево време, но ще е значително по-студено, в сравнение с предишните дни, с максимални температури между минус 2° и плюс 3°, малко по-ниски в западните части от страната. В София - около минус 2°.

Много ветровито продължава да бъде и в планините, където ще духа силен и бурен северозападен вятър. Максималните температури съществено ще се понижат и по върховете очакваме около минус 15, минус 16 градуса, а в курортите - от минус 12° на Алеко, около минус 5, минус 7 в Боровец и Пампорово, и до 3 градуса в Банско. Облачността ще е по-значителна преди обяд в планините в източната половина от страната. Там се очакват и валежи от сняг и ще има условия за виелици и навявания. До обяд валежите бързо ще спрат, облачността ще намалее и ще преобладава слънчево време.

В събота вятърът ще отслабне. Облачността ще е променлива, почти без валежи. В неделя ще бъде облачно, със слаби превалявания от сняг главно в Южна България. Температурите в почти цялата страна дори и през деня ще се задържат под нулата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЕК: 1,5% от населението на Европейския съюз вече е ваксинирано
ЕК: 1,5% от населението на Европейския съюз вече е ваксинирано
Циципас се измъчи с Кокинакис, но е в третия кръг
Циципас се измъчи с Кокинакис, но е в третия кръг