НОВИНИ

С 1 година се отлага либерализацията на пазара на ток на едро

Николай Минков
от Николай Минков
23:42, 17.04.2024
Чете се за: 05:22 мин.
У нас
година отлага либерализацията пазара ток бита
Слушай новината

С 1 година се отлага либерализацията на пазара на ток на едро, реши парламентарната комисия по енергетика, като прие 3 проекта за промени в Закона за енергетиката внесени от БСП, ГЕРБ-СДС, ДПС и
ИТН. По този начин вместо на 1 юли тази година, домакинствата ще излязат на свободния енергиен пазар на 1 юли 2025 г.

"Ако преди няколко месеца притеснението беше само в опозицията, че се предлага законопроект, който ще създаде хаос, затова предлагаме не да се отменя реформата, а да се отложи с 1 година. Притесненията са не само сред бита, но и от ЕРП-тата, че нямат средства да компенсират разликите в цената. Радвам се, че сега и ГЕРБ-СДС и БСП са взели позицията си. Още повече, че във Фонда за енергийна сигурност трябваше да има 1 млрд. все още не се е случило, макар че има такова решения на парламента", каза Драгомир Стойнев от БСП.

ГЕРБ-СДС и ДПС също предлагат отлагане на либерализацията с 1 година.

"Ще имаме 1 година да попълним фонда, който е с 1 млрд. дефицит, за да сме сигурни, че моделът ще проработи. Това не е отлагане, а забавяне", категоричен е Делян Добрев, ГЕРБ-СДС.

"Аз защитавам тази позиция вече 1 година. Основната причина е социалните последици, затваряне на ТЕЦ-ове и състоянието на Фонда за енергийна сигурност. Искаме прозрачен механизъм за излизането на бита на свободния пазар", заяви Павела Митова, ИТН.

"Добре сте преписали един от друг в трите законопроекта, но го няма енергийния министър тук. Не виждам с какво ще се промени отлагането с 1 година. Тогава пак ще има популистки изказвания, че няма компенсаторен механизъм. В предизборен период отново виждаме популизъм. Няма да сме готови и след 1 година. Тогава обаче ще има само 6 месеца за подготовка, защото пълната либерализация трябва да настъпи на 1 януари 2027, което е заложено в ЕК. А процесът е свързан с плащанията по ПВУ, втори транш. Оставям на вас да решите дали ще оставите на хората само 6 месеца подготовка идната година за излизане на свободния пазар. Насаждат се страхове без да се обяснява на хората целта на такава мярка. Какво налага това отлагане, освен изборите?", попита Радослав Рибарски ПП-ДБ.

"И сега всеки може по желание да излезе на свободния пазар. Предлага се отлагане на задължителната либерализация на пазара на едро. От сега до края на 2025 има повече от година и половина, когато битът ще излезе на свободния пазар", посочи Делян Добрев.

Доклад за дейността на КЕВР за 2023 година от 157 страници представи с кратки акценти шефът на регулатора Иван Иванов. Седно увлечение на тока е било 4,7 процента, а на парното не е променян, при средно годишна инфлация от 9 %. Иванов отчете, че общо 871 жалби са разгледани за година, като на седмица те са между 20 и 30. По отношение на природния газ КЕВР е дал разрешения за българо-сръбската газова връзка и разширяване на Чирен. Одобрени са и всички бизнес планове на ВиК дружествата.

"Ситуацията в страната не е пред разпад, но е сериозна. Нужни са сериозни и бързи решения, за да може системата да има устойчивост. Ситуацията се дължи на навлизане на все повече ВЕИ централи, с по голяма ефективност и по ниска стойност. Липсата на маневрени мощности води до дестабилизиране на цялата енергийна система. Давам и пример. През миналата година на 9 април страната ни поради липса на възможност да балансира излишъка от над 1076 мегавата за 1 час, се изнесоха 900 мегавата непланирано и това наруши честотата на континентална Европа, а това коства 900 хил. евро надчисляване на френския енергиен оператор и 1 млн. евро към съседни зони. Причината е в липсващи балансиращи мощности. Нужни са сигнали кън инвеститорите да започнат да ги изграждат. В момента разчитаме само на европейските балансиращи мощности, но това не е достатъчно, а и всяка страна има ангажимент да поеме дисбалансите", подчерта Ангелин Цачев шеф на ЕСО пред парламентарната комисия по енергетика.

"Само с конвенциалните ни централи не можем да регулираме системата", каза още Цачев и поиска спешни законодателни промени.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Байерн Мюнхен надхитри Арсенал и след четиригодишна пауза отново ще играе на полуфиналите в Шампионска лига
Байерн Мюнхен надхитри Арсенал и след четиригодишна пауза отново ще играе на полуфиналите в Шампионска лига
Ще се разширят ли санкциите срещу Техеран решават в Брюксел
Ще се разширят ли санкциите срещу Техеран решават в Брюксел