НОВИНИ

С час назад: В 4:00 часа тази нощ преминаваме към зимното часово време

Снимка: илюстративна
bnt avatar logo
от БНТ
10:30, 26.10.2024
Чете се за: 02:12 мин.
Общество
Слушай новината

В 4:00 ч. тази нощ връщаме часовниците с 1 час назад и преминаваме към зимното часово време или астрономическото време, като ще стане 3:00 ч., с което ще се радваме на денонощие от 25 часа.

Астрономическото часово време е това, което използваме от последната неделя на октомври до последната неделя на март, тоест зимното.

Лятното часово време се използва, за да се получи по-добро съвпадение между светлата част на деня и активните часове на работещите и учещите.

Местенето на стрелките в Европа е въведено през 1976 г. по искане на Франция. В България тази практика е въведена през 1979 г. С постановление от 1997 г. лятното часово време влиза в сила от 3:00 ч. сутринта в последната неделя на март.

Идеята за смяна на времето първо хрумва на Бенджамин Франклин. Той пише писмо до редактор на вестник “Парижки журнал” през 1784 г., като предлага на парижани да стават и да си лягат по-рано.

На практика идеята е приложена от германското правителство по време на Първата световна война в периода 30 април – 1 октомври 1916 г. като мярка за спестяване на гориво във военната обстановка. Великобритания е втората държава, която в началото въвежда лятно часово време от 21 май до 1 октомври 1916 г. САЩ последва примера ѝ през 1918 г.

Промяната на времето е в изпълнение на Директива 2000/84/ЕО на Европейския парламент и на Съвета на Европейския съюз от 19 януари 2001 г.

През март 2019 г. Европейският парламент гласува "за" отпадането на сезонната смяна на часа. Държавите членки обаче така и не решиха окончателно дали да преминат на изцяло лятно или зимно часово време.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ню Йорк Никс си отмъсти на Индиана Пейсърс и записа първа победа в новия сезон на НБА
Ню Йорк Никс си отмъсти на Индиана Пейсърс и записа първа победа в новия сезон на НБА
Разполагат севернокорейски войници на фронта в Украйна - кога?
Разполагат севернокорейски войници на фронта в Украйна - кога?