НОВИНИ

С Парад на буквите българи във Валядолид почетоха светите братя Кирил и Методий

парад буквите българи валядолид почетоха светите братя кирил методий
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
10:02, 23.05.2023
Чете се за: 02:30 мин.
По света
Слушай новината

Деца от училището по български език “Св. св. Кирил и Методий“ в град Валядолид, танцови състави и представители на българската общност се включиха в първия “Парад на буквите“, който се проведе в центъра на испанския град.

Със събитието сънародниците ни във Валядолид почетоха Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

“Образите на светите братя Кирил и Методий озариха центъра на Валядолид. С многобройно шествие показахме кои сме ние. С празничната ни програма доказахме, че сме хора с корени, които, независимо къде живеем, пазим и съхраняваме. Поклон пред светите братя. Благодарности към всеки, който беше част от това събитие“, казаха от образователното средище.

В празничната програма участваха деца от училище “Св. св. Кирил и Методий“, детския танцов състав “Зорница”, клуб “ Хоро” и танцов състав “Огнени ритми”.

“Благодарим на кметството на Валядолид, които подкрепиха нашата идея и ни помогнаха тя да се осъществи. Отново доказахме, че носим България в своето сърце, независимо къде живеем, че заедно можем, силни сме и именно това ни прави горди българи зад граница“, допълниха от образователното средище.

Събитието беше организирано от асоциацията за помощ на емигранта “Стара планина“ и училище "Св. св. Кирил и Методий".

Училище "Св. св. Кирил и Методий" функционира към асоциацията за помощ на емигранта "Стара планина" в град Валядолид. То работи и по проект "Аз съм Българче", финансиран от българското Министерство на образованието и науката.

Учебното заведение пази родните традиции, като организира тематични творчески работилници и отбелязва българските празници. Най-малките ни сънародници се събират в Детска градина “Пчеличка”, която също е част от асоциация “Стара планина“.

Снимки: БТА

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Селекционерът Асен Николов избра 15 юноши за подготовка за европейското по баскетбол до 18 години
Селекционерът Асен Николов избра 15 юноши за подготовка за европейското по баскетбол до 18 години
Денвър Нъгетс се класира за първи финал в НБА в историята си
Денвър Нъгетс се класира за първи финал в НБА в историята си