НОВИНИ

С велосипед и тротинетка в градския транспорт от 1 май

Все още важат часови ограничения

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
15:54, 11.02.2021
Чете се за: 01:50 мин.
У нас
велосипед тротинетка градския транспорт
Слушай новината

От 1 май хората, които се придвижват с велосипеди и тротинетки в София, ще могат безплатно да превозват колелата си в градския транспорт.

Това се реши на днешната сесия на Столичния общински съвет (СОС). Общинските съветници приеха доклада за изменение и допълнение на Наредбата за реда и условията за пътуване с обществения градски транспорт на територията на Столичната община.

Ето и промените, които ще влязат в сила от 1 май:

- Влизането с тротинетки се разрешава в цялата мрежа на градския транспорт по всяко време.

- Разрешава се влизането с велосипед в крайградските автобусни линии през уикендите, но максимум два велосипеда в автобус.

- В работни дни влизането с велосипед в метрото се разрешава преди 7.00 ч. сутринта и след 20.00 ч. като превозването им ще е позволено само в последния вагон.

- В крайградските автобуси в работни дни се разрешава влизането с колело - сутрин до 6.30 ч. и след 20.00 ч. Пак с до два велосипеда в рейс.

- Вече няма да се плаща допълнителен билет за влизане с велосипед. Всички тези услуги ще вървят с билет или карта на самия пътник.

Зам.-председателят на комисията по транспорт Зафир Зарков каза, че освен насърчаването на ползването на велосипеди, трябва да се гарантира и безопасното пътуване на ползващите градски транспорт. Той каза, че вече са купени пет автобуса с велобагажници и те ще обслужват линиите до Витоша, а за другите превозни средства на градския транспорт се обмисля монтирането на колани или велкро, с които да се закрепват велосипедите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
МВнР постави пред Румъния въпроса за транзитния трафик на граждани от трети страни към България
МВнР постави пред Румъния въпроса за транзитния трафик на граждани от трети страни към България
Столичният общински съвет отхвърли искането за референдум в квартал "Изгрев"
Столичният общински съвет отхвърли искането за референдум в квартал "Изгрев"