НОВИНИ

С жива верига протестиращи от ТЕЦ и мини "Бобов дол" блокираха АМ "Струма" край Дупница

bnt avatar logo
от БНТ
10:55, 29.09.2023 (обновена)
Чете се за: 03:40 мин.
У нас
Слушай новината

С жива верига протестиращи от ТЕЦ и мини "Бобов дол" блокираха движението и в двете посоки на автомагистрала "Струма" край Дупница. Те обещаха да пуснат движението, след като приключи извънредното заседание на Министерския съвет този следобед.

Блокиране на АМ "Струма", жива верига и автомобили в двете посоки от рано тази сутрин изнерви както шофьори, така и протестиращи и полиция. Напрежението първо започна между протестиращите и полицията, тъй като от МВР поискаха от тях да пропускат поетапно автомобилите, за да не се образуват опашки. Те обаче отказаха.

Има недоволство и от страна на шофьорите, тъй в опашката има бременни жени, които нямат храна и вода и постоянно звънят на спешния телефон 112, но никоя институция към момента не може да реагира. Наложило се е майка с дете дълго време да чака, за да бъде допусната да премине през кордона от протестиращи. Автобус, който пътува с туристи към Метеора в Гърция също е в колоната от автомобили. В него пътуват 50 човека, които твърдят, че са поставени в много трудна ситуация без да знаят след колко време ще преминат блокадата.

видео: Борислава Миленкова

Блокада на АМ "Струма" заради протест на служители в ТЕЦ и мини "Бобов дол"

"Хората са тук, защото няма никаква алтернативна заетост, защото в териториалните планове са допустими единствено малки и средни предприятия, които реално не могат да осигурят устойчива заетост на всички тези хора", каза Йорданка Германова - КТ "Подкрепа".

"Управляващите се опитаха да направят някакъв диалог, някакво обществено обсъждане по плана за развитие, нищо не стана. Това, което ние предлагаме, те казаха да чухме и в следващия драфт на плана нещата не да отразени", каза инж. Любомир Спасов - изпълнителен директор на ТЕЦ "Бобов дол".

Таня Стоянова - шофьор: "Мисля, че няма никакъв смисъл. Така да си блокираме на пътя."

Движението между София и Благоевград се осъществява по главен път Е-79. От "Пътна полиция" съветват да се кара внимателно, тъй като и там движението е натоварено.

Преди малко протестиращите освободиха за кратко движението в посока Благоевград и Кулата. Причината е часовете чакане на пътуващите хора, които са без храна и вода над 3 часа. Блокада беше възстановена отново и в двете посоки.

Междувременно опашката от автомобили и камиони на АМ “Струма” от Радомир за Благоевград започна да намалява. Протестиращите започнаха поетапно на всеки 20 минути да пропускат чакащите шофьори. Към момента опашката на магистралата преди Дупница е не повече от километър.

Вижте повече в прякото включване на Али Мисанков

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
29 септември: Предизборните битки за местния вот в ефира на БНТ
29 септември: Предизборните битки за местния вот в ефира на БНТ
Пореден случай на бой в бежанския център в Харманли
Пореден случай на бой в бежанския център в Харманли