НОВИНИ

Съдът не успя да даде ход на делото за убийството на Алена Щерк

Алена Щерк Виктор Спига
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
12:20, 19.12.2023
Чете се за: 05:37 мин.
У нас
Слушай новината

Софийският градски съд не успя да даде ход на делото срещу Виктор Спига, обвинен за убийството на Алена Щерк. Инцидентът стана на 26 май миналата година, като жената бе убита по особено мъчителен начин.

Причина за отлагането на старта процеса бе отсъстващ защитник заради пътуване в чужбина.

Близките на убитата предявиха граждански искове в размер на 900 000 лева.

Според обвинителния акт Спига и Щерк са се запознали в края на 2019 г. Заживели заедно първоначално в апартамента на обвиняемия, а през ноември 2021 г. наели апартамент на ул. „Чукар“ в София. Заедно с апартамента наели и гаражна клетка в същата сграда на ниво -1.

По време на съвместното им съжителство двамата регистрирали търговско дружество, като междувременно Щерк преподавала и латино танци.

Последното ѝ занимание, което било и нейно хоби, ставало основна причина за неразбирателството между двамата, тъй като Спига често проявявал ревност, предизвиквал скандали и обиждал пострадалата, за да я принуди да преустанови дейността си, свързана с латино танците.

Двамата се разделили окончателно през февруари 2022 г. Щерк останала да живее в апартамента на ул. „Чукар“, който обезпечила чрез сигнално-охранителна техника. Продължила да ползва и гаражната клетка, за да паркира личния си лек автомобил.

На 11 април 2022 г. Спига взел за ползване личния автомобил на пострадалата, като следвало да ѝ го върне след 2-3 дни. Когато това не се случило, Щерк подала жалба в Седмо Районно управление - Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР) и след намесата на органите на прокуратурата и МВР няколко дни по-късно обвиняемият върнал автомобила на пострадалата. Тя веднага закарала автомобила в автомивка, където му било извършено основно почистване. След това обвиняемият повече не влязъл в автомобила до убийството на пострадалата, се посочва в обвинителния акт.

На 20 май 2022 г. Спига направил резервация за двупосочен самолетен билет до Италия и обратно. На 26 май 2022 г. вечерта обвиняемият отишъл на адреса на пострадалата и чакал тя да се прибере. По същото време Щерк била на гости при майка си. Тръгнала си около 22:40 ч. и се придвижила до дома си с личния си автомобил. Пристигнала около 00:00 ч. на 27 май 2022 г. и слязла на ниво -1 на сградата, за да паркира колата. Виждайки това, Спига отишъл в близост до автомобила. Когато тя излязла от колата си, Спига я ударил с твърд тъп предмет. Ударил я много пъти в областта на главата, тялото и крайниците. Така ѝ причинил тежка открита черепно-мозъчна травма и множество кръвонасядания и охлузвания по главата, тялото и крайниците.

Всяко едно от уврежданията ѝ било съпроводено с усещане за различни по интензитет болка и страдание до момента, в който пострадалата изпаднала в безсъзнателно състояние.

В следствие на тежката открита черепно-мозъчна фрактура, кръвоизливи под мозъчните обвивки и контузия на мозъчното вещество, Щерк починала.

Веднага след това Спига взел мобилния телефон на Щерк, поставил тялото ѝ в багажника на личния ѝ автомобил, качил се на шофьорското място и потеглил в посока към Перник, се допълва в обвинителния акт.

Когато стигнал до тревиста местност в района на стария път, водещ към помпена станция на Батановци, той спрял, извадил от багажника на автомобила тялото на жената и го захвърлил от дясната страна на пътя, покрил го с брезентово платнище, върху което поставил камъни, тухли, строителни материали и пластмасови елементи от автомобил. След това се качил в колата на Алена Щерк и се върнал в София. Отново с нейната кола посетил столичен хипермаркет, от където купил храна, калцуни, четка за под и почистващи препарати, отишъл на адреса ѝ и паркирал колата ѝ на ниво -1.

Незабавно се заел да почисти автомобила, след което го прибрал в гаражната клетка, качил се в апартамента на Щерк, където измил ръцете си и ползваните от него пособия за почистване и ги прибрал в найлонова торба, която взел при напускането на кооперацията и изхвърлил в контейнер за боклук.

Спига си тръгнал от дома на пострадалата около 5:45 ч. на 27 май 2022 г. и се прибрал в своето жилище. Малко след 10:00 ч. на същата дата наел лек автомобил и с него се придвижил до Гърция, се посочва още в обвинителния акт.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Изпълнителният директор на организационния комитет на Игрите в Лос Анджелис Кати Картър обяви, че напуска поста
Изпълнителният директор на организационния комитет на Игрите в Лос Анджелис Кати Картър обяви, че напуска поста
Главният съдия по тенис Весела Камбурова получи бяла значка
Главният съдия по тенис Весела Камбурова получи бяла значка